Video Îşi permite România să se izoleze economic? Ce s-ar întâmpla dacă dispar brusc investitorii străini
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit în cadrul rubricii IQ Financiar despre contextul economic al României şi ce s-ar întâmpla dacă am trece brusc de la o economie deschisă, bazată pe investitori străini, la una închisă.
Trăim vremuri foarte complicate, cu alegeri care în loc să ne unească, ne dezbină! Iată care este contextul economic naţional, al mediului de afaceri, ca să ne ajute să gândim mai bine toate aceste mesaje politice sau populiste.
Cum ar arăta izolarea economică în ţară
Auzim în ultima perioadă un mesaj naţionalist, care nu se fundamentează pe ceva real: "Vrem să fim suverani, stăpâni în ţara noastră." Adică să ne izolăm economic ca să depindem doar de producţia locală, să consumăm doar din România şi să facem afaceri doar cu companii româneşti.
Este un mesaj-capcană, pentru că, deşi vinde un interes naţional pro-România, realitatea este că izolarea economică înseamnă sărăcie. În SUA, Trump spune "America first" (rom. "Întâi America"), adică ne bazăm pe economia noastră. Dar Trump se bazează pe cea mai puternică economie din lume, deci are şi argumente ca să o facă.
- Care sunt reperele financiare importante în viață și cum reducem diferența dintre ce ne dorim și ceea ce avem
- Cei mai bogaţi 10% dintre români deţin 50% din averea naţională
- Cum pot economisi bani în fiecare lună românii care câştigă salariul mediu net
- Bătrână păcălită cu 16.000 de lei de un tânăr. Băiatul s-a dat drept doctor şi a spus că fiica femeii este...
- Horoscop Peşti aprilie 2025. Valoare personală, curaj emoțional și începuturi promițătoare
Economie deschisă vs. economie închisă
Realitatea din mediul de afaceri din România. Nu se poate face o trecere bruscă de la economie deschisă la una închisă. Sunt 700.000 de companii active în România. Din păcate, 94% dintre ele sunt foarte mici, au sub 1 milion de euro.
Doar 1.000 de companii au peste 50 de milioane de euro, iar acestea concentrează jumătate din toată economia naţională. 80% dintre ele sunt companii străine, fără de care realitatea este că România este în faliment. Nu avem multe companii mature. F60% din companii s-au înfiinţat după anul 2010. Nici n-au trecut prin criza financiară din 2008.
Avem nevoie de investiţii străine şi fonduri europene, de siguranţa oferită de NATO pentru a transmite stabilitate investitorilor străini. Când investiţiile străine scad, economia frânează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰