Antena Meniu Search
x

Galerie foto Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat cu o ceremonie sub semnul speranţei

Jocurile Olimpice de la Tokyo, un spectacol sportiv de peste două săptămâni desfăşurat în plină pandemie de coronavirus, s-au încheiat cu o ceremonie de două ore şi 20 de minute, duminică, pe Stadionul Naţional din capitala Japoniei.

de Redactia Observator

la 08.08.2021, 17:12

La fel ca la cermonia de deschidere, nici de această dată nu au fost spectatori în tribune, iar protocolul pus la punct pentru evitarea propagării coronavirusului a făcut ca mulţi sportivi să fi plecat deja acasă.

“O ediţie a Jocurilor Olimpice cum n-a fost alta. Confruntaţi cu pandemia, un obstacol dincolo de orice am trăit vreodată. Dar am reuşit. Împreună. Această sărbătoare este pentru noi toţi şi dovada că întotdeauna există speranţă”, a fost însă mesajul organizatorilor Olimpiadei.

O ceremonie sub semnul speranței

Ceremonia a început cu focuri de artificii şi cu intrarea în arenă a prinţului Akishino al Japoniei şi a preşedintelui CIO, Thomas Bach, după care a fost adus drapelul Japoniei de către şase persoane, între care şi un medic şi un model care are un handicap. După intonarea imnului Japoniei, au pătruns în arenă drapelele tuturor celor 206 delegaţii participante, cel al României fiind purtat de canoistul Cătălin Chirilă. Au intrat apoi şi sportivii, împreună, fluturând steguleţe şi mulţi dintre ei dansând.

Pe acelaşi subiect

Speranţa şi spiritul olimpic au fost întruchipate de lumini aprinse de sportivi şi înălţate prin efecte speciale deasupra terenului, formând apoi cercurile olimpice.

"This is Tokyo"

Deoarece sportivii nu au avut ocazia să se plimbe prin Tokyo, din cauza restricţiilor, lor li s-a arătat cum ar fi un weekend tipic într-un parc imaginar din oraş, în ritmurile Tokyo Ska Paradise Orchestra. Concurenţii care au participat la ceremonie s-au bucurat şi de muzica altor artişti japonezi şi de spectacolul dansatorilor.

În premieră, la ceremonia de închidere au fost premiaţi câştigătorii probelor de maraton atât la masculin cât şi la feminin, Eliud Kipchoge, respectiv Peres Jepchirchir. Ambii campioni olimpici sunt din Kenya. În mod tradiţional, la ceremonie erau premiaţi câştigătorii la masculin la maraton.

Nu înainte ca organizatorii să le mulţumească voluntarilor implicaţi în JO-2020, sportivii şi telespectatorii au fost purtaţi într-un emoţionant tur virtual al dansurilor tradiţionale ale Japoniei, după care a fost coborât drapelul olimpic şi predat de guvernatorul din Tokyo, Koike Yuriko, primarului Parisului, Anne Hidalgo, prin intermediul lui Thomas Bach. Paris va găzdui ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice de vară.

Jocurile Olimpice revin în 2024, la Paris

Pentru prima dată pentru o ceremonie de predare a ştafetei JO, s-a intonat imnul următoarei gazde a competiţiei, cel al Franţei, ca parte a prezentării Paris-2024. Printre cei care au participat la intonarea imnului s-a numărat şi astronautul Thomas Pesquet, cu câteva acorduri la saxofon din Staţia Spaţială Internaţională.

În plus, au fost prezentate imagini live de la sărbătoarea de la Paris prilejuită de predarea ştafetei.

“Ne-aţi inspirat prin această putere unificatoare a sportului. A fost cu atât mai remarcabil având în vedere multele provocări existente din cauza pandemiei. Jocurile Olimpice Tokyo 2020 sunt jocurile speranţei, solidarităţii şi păcii. Tu, popor japonez, poţi fi extrem de mândru pentru ce ai realizat. Mulţumesc, Tokyo! Mulţumesc, Japonia! (...) Am reuşit! Împreună! Acum trebuie să marchez sfârşitul acestei călătorii olimpice de la Tokyo, Declar Jocurile celei de-a 32-a Olimpiade închise”, a spus preşedintele Thomas Bach în discursul prin care a marcat finalul competiţiei.

Flacăra olimpică s-a stins, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat cu focuri de artificii.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo au participat peste 11.000 de sportivi care au concurat în peste de probe. România a obţinut o medalie de aur, la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi trei de argint (Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci - Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin - Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă), bilanţ cu care a încheiat pe locul 46 în clasamentul pe medalii. Cele mai multe medalii le-a obţinut SUA: 113 (39 de aur, 41 de argint şi 33 de bronz).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Jocurile Olimpice de la Tokyo » Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat cu o ceremonie sub semnul speranţei