Antena Meniu Search
x

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș ar putea fi extrădat. Gorghiu: Nu i se va aplica "Legea fugarilor"

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat miercuri că lui Cătălin Cherecheş nu i se va aplica pedeapsa prevăzută în "Legea fugarilor", deoarece acesta a fost prins de poliţiştii din Germania înainte de adoptarea acestui act normativ, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 29.11.2023, 16:08

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș ar putea fi extrădat. Gorghiu: Nu i se va aplica "Legea fugarilor"
Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș ar putea fi extrădat. Gorghiu: Nu i se va aplica "Legea fugarilor"

"Prinderea fugarului Cătălin Cherecheş reprezintă un semnal clar că nu avem sau nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere. Coroborat cu legea care astăzi a fost adoptată ('Legea fugarilor', n.r.), consider că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România. Vă fac o precizare. Dat fiind faptul că legea a fost adoptată astăzi de Parlament şi dat fiind faptul că persoana care a fugit din ţară a fost prinsă, nu i se mai aplică pedeapsa. A fost prins de organul de poliţie înainte de intrarea în vigoare a acestei legi. Deci, nu i se mai poate aplica, pentru că infracţiunea asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autorităţile din Germania l-au prins. Dacă legea era în vigoare la momentul în care el încă se sustrăgea şi în termen de şapte zile nu s-ar fi predat, ar fi răspuns şi cu privire la infracţiunea asimilată nou introdusă în lege", a precizat Gorghiu, la finalul şedinţei de Guvern.

Primarul din Baia Mare este acuzat de alte două infracţiuni

Ministrul Justiţiei a precizat însă că primarul din Baia Mare este acuzat de alte două infracţiuni: trecerea frauduloasă a frontierei de stat în variantă agravantă în scopul sustragerii de la executarea pedepsei şi prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane.

Gorghiu consideră că prinderea lui Cherecheş reprezintă "o lecţie pentru toţi cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepselor la închisoare în sistemul penitenciar din România".

Pe acelaşi subiect

Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș va fi adus în țară pentru executarea pedepsei

În legătură cu extrădarea lui, Alina Gorghiu a precizat că sunt două scenarii. Astfel, dacă Cherecheş va accepta să fie extrădat în România, termenul pentru aducerea lui în ţară este de 10 zile, însă dacă refuză, atunci procedurile pot dura şi 60 de zile.

"Este foarte important să înţelegem că decizia de predare nu aparţine statului român, ci aparţine exclusiv instanţei din Germania, pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul (...) Cu privire la numărul de persoane predate în România, Germania este pe locul doi după Marea Britanie", a subliniat Alina Gorghiu.

"Legea fugarilor", adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se predau în 7 zile de la pronunţarea sentinţei vor primi în plus între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

Cătălin Cherecheş are de ispăşit o pedeapsă de 5 ani pentru corupţie

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins marţi noaptea de poliţiştii germani în Augsburg şi va fi adus în România, unde are de ispăşit o pedeapsă de 5 ani pentru corupţie. Conform unor surse judiciare, el a fost găsit într-o maşină condusă de mătuşa sa, cu număr de înmatriculare în localitatea germană Neu Ulm. Avea asupra lui 3.265 de euro, forinţi - echivalentul a aproximativ 150 de euro şi lei - echivalentul a 320 de euro.

În timpul operaţiunii de prindere, primarul a fost rănit la bărbie, el apărând într-o fotografie cu urme de răni pe faţă.

Cătălin Cherecheş a fugit din ţară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea, de la graniţa cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Evenimente » Cele două scenarii în care Cătălin Cherecheș ar putea fi extrădat. Gorghiu: Nu i se va aplica "Legea fugarilor"