Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă

Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă. Grefierii din România nu au motive să se plângă, căci până și cele mai mici salarii sunt cu multe peste cel minim la ora atuală în România. 

de Redactia Observator

la 17.03.2023 , 18:32

Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă - Shutterstock

Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă. Dacă ajungi să lucrezi ca grefier în România poți să încasezi venituri atractive lună de lună. Salariile depind de vechimea în domeniu, motiv pentru care grefierii debutanți sunt mai slab plătiți decât cei care ocupă o poziție de prim-grefier. 

Ce face un grefier în România

Grefierii sunt funcţionari în cadrul instituţiilor Ministerului Justiţiei, cu rol important în soluţionarea cazurilor ajunse la diferite instanţe. Profesia de grefier este reglementată prin Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, cu modificările ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Concret, grefierul are rolul de a îmbunătăţi calitatea actului juridic şi de a sprijini judecătorii în activitatea lor. Ei se ocupă, printre altele, cu întocmirea actelor procedurale.

Articolul continuă după reclamă

Cât câştigă un grefier

Pe acelaşi subiect

Salariile grefierilor depășesc de regulă suma de 5.000 lei net lunar, iar printre beneficiile extrasalariale se numără asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori, dar și locuința de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei. 

Există însă și salarii mai mari de atât. Conform declarațiilor de avere care se regpsesc pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim-grefier în cadrul Curții Supreme a realizat într-un an câștiguri salariale de 76.867 de lei, adică un venit lunar de aproximativ 6.400 de lei net.

În același timp, un grefier de la Curtea de Apel București a câștigat într-un an, potrivit declarației de avere din iunie 2019, 73.933 de lei, adică un salariul de aproximativ 6.100 de lei net pe lună.

Un grefier cu o vechime mai mare de 20 de ani, are un salariu cuprins intre 4.561 si 5.110 lei, iar unul cu aceeasi vechime, dar cu studii superioare, asadar treapa I, are un salariu cuprins intre 5.008 si 5417 lei.

Un grefier-sef serviciu cu studii medii castiga 7.019 lei, iar un grefier-sef sectie, sau prim-grefier sau grefier-sef, grefier-arhivar sef si grefier-sef cabinet are un venit de 7.546 de lei. In fine, un grefier-sef serviciu sau grefier-sef arhivar cu studii superioare castiga 9.476 de lei.

Ce salariu are un grefier de judecătorie sau de tribunal

Potrivit declarațiilor de avere disponibile pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție, un prim grefier în cadrul Curții Supreme a câștigat într-un an suma 76.867 de lei. Adică aproximativ 6.400 de lei lunar, bani în mână. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier (nu de prim-grefier), aceeași persoană a câștigat 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar.

Cum poți să ajungi grefier în România

Accederea în profesia de grefier se face fie prin calificarea pe un post scos la concurs, prin îndeplinirea unor condiţii generale şi specifice, studiile superioare, fiind, de multe ori, printre acestea. Astfel de posturi pot fi scoase la concurs de parchete şi instanţe de judecată. Şi, uneori, sunt acceptate şi persoane cu studii medii.

Pentru a ajunge grefier, trebuie să urmezi Școala Națională de Grefieri. În cazul în care promovezi concursul de admitere la Școala Națională de Grefieri, urmezi și absolvi cursurile, poți fi repartizat pe posturile vacante de la instanțe sau parchete. Cursurile durează șase luni, pentru cei care au studii superioare în domeniul juridic, și un an, pentru cei care nu au studii superioare.

Poți obține o funcție de grefier, dacă îndeplinești următoarele condiții:

  • ai absolvit Școala Națională de Grefieri;
  • ai cetățenie română și domiciliu în țară;
  • nu ai antecedente penale sau cazier fiscal;
  • ai o reputație bună;
  • cunoști bine limba română;
  • ești apt din punct de vedere medical;
  • ai studii superioare de specialitate sau studii medii;
  • ai abilități de dactilografiere.

Ce beneficii ai ca şi grefier

Atunci când optezi pentru meseria de grefier, beneficiile extrasalariale de care te poți bucura sunt următoarele:

  • concediu de odihnă anual plătit, de 30 de zile lucrătoare;
  • concedii fără plată, pentru studii sau pentru alte evenimente, în condiții stabilite prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii;
  • transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu și localitatea din țară unde îți vei petrece concediul de odihnă, o dată pe an;
  • asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori;
  • locuință de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei;
  • oportunitatea de a-ți perfecționa în mod continuu pregătirea profesională;
  • decontarea transportului dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde lucrezi, în cazul în care nu ai primit locuință de serviciu.
  • ți se va asigura ținută vestimentară gratuită, corespunzătoare instanței sau parchetului la care îți desfășori activitatea.

Sunt mai multe tipuri de grefieri, toate definite şi reglementate legal. Aşadar, avem grefieri de şedinţă, statisticieni, documentarişti, arhivari şi registratori.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Justiţie » Ce salariu are un grefier în România. Cât căştigă un grefier debutant sau unul cu experienţă