Antena Meniu Search
x

DNA are în lucru 90 de dosare legate de pandemie, cu prejudicii de sute de milioane de euro. Sunt vizaţi inclusiv demnitari

DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărora prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. Procurorul-şef, Crin Bologa, a anunţat azi că procurorii români au fost "primii din lumea asta" care s-au sesizat pentru a verifica achiziţia de vaccinuri. Potrivit acestuia, dosarele aflate în lucru "vizează şi demnitari".

de Redactia Observator

la 02.02.2023, 17:57

DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, cu prejudicii de sute de milioane de euro. Sunt vizaţi inclusiv demnitari
Crin Bologa - Inquam Photos / Octav Ganea

Crin Bologa a prezentat, joi, bilanţul activităţii DNA pentru anul 2022, explicând că sunt în lucru 90 de dosare care vizează pandemia de COVID-19. În aceste dosare sunt vizate 122 de persoane, inclusiv demnitari. "Vizează şi demnitari, prejudicii estimate de sute de milioane de euro", a precizat procurorul-şef al DNA. Bologa a afirmat că procurorii români sunt "primii din lumea asta" care s-au sesizat şi au demarat verificări cu privire la achiziţia de vaccinuri.

Procurorul-şef al DNA a explicat că au fost trimise în judecată peste 70 de dosare cu zeci de inculpaţi în legătură cu pandemia de COVID-19. "Avem o situaţie mai aparte, pentru că am început să evidenţiem aceste cauze începând cu anul 2020 - cauze în legătură cu pandemia de COVID-19. S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi. Şi, acum, pe rol încă în lucru 90 de dosare cu infracţiuni în legătură cu situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane. Prejudiciile estimate sunt enorme", a declarat Crin Bologa cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe anul 2022.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa, în 21 septembrie 2021, că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei. Urmărirea penală se face in rem, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat.

Dosarele aflate în lucru însumează prejudicii de peste 4 miliarde de euro

Pe acelaşi subiect

Crin Bologa a detaliat joi că instituţia pe care o conduce are în lucru dosare care vizează săvârşirea unor fapte de corupţie, în care prejudiciul total estimat este de peste 4,22 miliarde euro.

La prezentarea bilanţului activităţii DNA pe anul trecut, Crin Bologa a oferit câteva date privind prejudiciile şi măsurile asigurătorii în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie:

* prejudiciul estimat în dosarele în lucru la finalul anului 2022 - 4,22 miliarde euro, faţă de 1,65 miliarde euro la finalul anului 2021;

* prejudiciul reţinut în dosarele trimise în judecată - 247 milioane euro în 2022, faţă de 144 milioane euro în 2021;

* măsuri asigurătorii în cursul urmăririi penale - 461 milioane euro în 2022, faţă de 131 milioane euro în 2021;

* măsuri asigurătorii în cauzele trimise în judecată - 252 milioane euro în anul 2022, faţă de 128 milioane euro în 2021. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Justitie » DNA are în lucru 90 de dosare legate de pandemie, cu prejudicii de sute de milioane de euro. Sunt vizaţi inclusiv demnitari