Antena Meniu Search
x

Video Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA

Victor Piţurcă este cercetat sub control judiciar! La fel şi fiul său, Alexandru, dar şi directorul Romarm, Gabriel Ţuţu. Pentru ultimii doi, judecătorii au decis azi noapte să respingă cererea de arestare făcută de DNA. Victor şi Alexandru Piţurcă, tată şi fiu, sunt cercetaţi pentru cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Ţuţu este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Directorul Romarm nu doar că ar fi cumpărat echipamente din China care s-ar fi defectat în timp record, dar - în scurtul timp în care au funcţionat - ar fi produs doar măşti neconforme. Prejudiciul adus statului român a depăşit 8 milioane de lei.

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 07:54

Vezi și

Era ora 3.00, azi noapte când s-a dat decizia, după ore bune de audieri atât la DNA cât şi la Tribunalul Bucureşti. Decizia judecătorilor poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. 

Iancu Toader, avocat Alexandru Piţurcă: Alex se duce în partea cealaltă, la centru, îşi face formele şi pleacă. Deci, instanţa a respins cererea parchetului, propunerea parchetului de arestare preventivă şi a dispus măsură alternativă, măsura controlului judiciar.

Și acele 24 de ore pentru care erați reținut? 

Nu ține de instanță.  

Pe acelaşi subiect

Te așteptai să fii eliberat? 

Normal.

Cristian Ene, avocat Alexandru Piţurcă: Justiţia se face după probe. 

Se pare că tocmai probele procurorilor anticorupţie nu i-ar fi convins pe judecători să-i aresteze, pentru 30 de zile, pe Alexandru Piţurcă şi Gabriel Ţuţu. 

Victor Pițurcă: O să aflaţi în curând despre ce e vorba. Nu am nicio treabă cu această afacere

Ziua a început destul bine pentru Victor Piţurcă. După o noapte în Arestul Central, fostul selecţioner al Naţionalei a fost eliberat sub control judiciar. Asta înseamnă că trebuie să se prezinte periodic la secţia de poliţie de care aparţine şi să nu părăsească ţara. Deocamdată, însă, Victor Piţurcă nu vrea să dea nicio declaraţie referitoare la dosarul în care este implicat.

Victor Pițurcă: O să aflaţi în curând despre ce e vorba. Eu nu am nicio treabă cu această afacere. 

Avocat Victor Pițurcă: Procurorii DNA vorbesc despre o strânsă colaborare între Victor Piţurcă şi şeful ROMARM. Nu discut aspectele astea.

Însă, chiar dacă această colaborare a existat cu adevărat, procurorii DNA nu au ezitat să-l reţină pe Piţurcă Junior şi chiar să-şi propună să-l ţină în arest pentru 30 de zile. Între timp, anchetatorii au prezentat şi detalii din acest dosar. 

Cum s-a derulat afacerea cu măști

În ordonanţa de reţinere a celor doi, procurorii anticorupție explică cum s-a derulat afacerea în care au fost implicaţi şi alţi afacerişti între care au existat dispute în ceea ce priveşte împărţirea profitului din afacerea cu măşti.

B.R.: Eu nu am vorbit nimic în sensul acesta şi nici nu pot să împart în trei pentru ca eu am garantat cu firma mea absolul tot.

(...)

Mai mult, eu nu am ştiut că tu eşti prins in 40%, am crezut că cel putin iei jumătate de aici şi jumătate de la Piţurcă. Eu făcusem calcule şi împărţeam cu Gabi la 60 - 40.

(...)

H.A.A: Cum se împarte profitul? 

H.A. A.: 5 mil măşti x 0,15 euro profit 

H.A.A.: Îs 750.000 euro.

Potrivit procurorilor, directorul Romarm i-a promis fiului lui Victor Piţurcă recepţia şi plata echipamentelor care urmau să producă măştile, deşi era conştient că acestea vor fi neconforme. Juniorul a acceptat, mai ales că Ţuţu i-a promis că are relaţii în MApN şi îşi va putea vinde măştile fără să participe la nicio licitaţie. Şi, într-adevăr, la licitaţie a participat o firmă paravan care, după ce a câştigat un contract de peste 13 milioane cu Ministerul Apărării Naţionale, i-a cedat lui Alexandru Piţurcă 98 la sută din sumă. Nu a trecut mult timp şi medicii de la Spitalul Militar ROL 2 au reclamat faptul că măştile nu sunt conforme.

Avocatul lui Piţurcă Junior susţine că acesta nu a avut nicio implicare în această afacere: Domnul Piţurcă nu a făcut niciun act de comerţ, nicio afacere, nu a vândut aceste măşti. 

Potrivit unor surse din anchetă, singura implicare în acest dosar a lui Victor Piţurcă ar fi constat într-un împrumut acordat firmei fiului său, astfel încât să poată onora contractul de achiziţionare a echipamentelor din China.

Acesta a fost, de altfel, şi motivul pentru care a fost eliberat sub control judiciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Alexandru Pițurcă și directorul ROMARM sunt liberi. Judecătorii au respins cererea de arestare făcută de DNA