Video Dosarul Mineriadei, reluat de la zero. Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, puşi sub acuzare în pentru infracţiuni contra umanităţii
Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu au fost puşi oficial sub acuzare în Dosarul Mineriadei din 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii. Cei doi aflaţi atunci la putere sunt acuzaţi de procurori pentru baia de sânge de la Bucureşti. La 34 de ani de la acele evenimente, anchetatorii ajung şi la Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, acuzat că ar fi pus la cale scenariul pentru a-şi păstra puterea.
Petre Roman, premier în iunie 1990, a fost pus sub acuzare pentru violenţele din Piaţa Universităţii, din 13 - 15 iunie. Vicepremierul de la acea vreme, Gelu Voican Voiculescu, a fost chemat şi el în faţa procurorilor, sub aceeaşi acuzaţie. Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, ar fi folosit televiziunea de stat, serviciile secrete, poliţia şi armata pentru a-l ajuta pe Ion Iliescu să creeze isteria unui atac coordonat din partea unor extremişti asupra statului, spun procurorii militari. Aşa ar fi justificat nevoia unei intervenţii din partea minerilor. Ar fi fost ajutaţi de Virgil Măgureanu, şeful serviciilor de informaţii, şi de Adrian Sârbu, consilierul lui Petre Roman.
Ion Iliescu nu este încă pus sub acuzare
În iunie 1990, aici în Piaţa Universităţii au avut loc cele mai violente incidente. Procurorii spun că atacul împtoriva celor care protestau paşnic ar fi fost pus la cale pe 11 şi 12 iunie, iar pe 13 dimineaţa ordinul de atac ar fi fost dat chiar de preşedintele Ion Iliescu. La atac ar fi fost implicate ilegal şi forţe mapn, mai, sri şi peste 10.000 de mineri şi angajaţi ai unor fabricilor din ţară. 4 oameni au fost împuşcaţi mortal, iar peste 1.300 persoane au fost bătuţi crunt. S-a făcut inclusiv uz de muniţie de război. "E o veche restanţă a statului român şi a justiţiei din România. A fost un parcurs sinuos al acestui dosar", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.
Ion Iliescu nu este încă pus sub acuzare în acest dosar reluat de la zero de procurori după ce în 2020, Înalta Curte de Justiţie a trimis dosarul înapoi, pe motiv că rechizitoriul este nelegal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰