Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dosarul "Colectiv 2" clasat după 9 ani. Încă o palmă pentru supravieţuitori, victime şi rude

Încă o palmă pentru supravieţuitorii şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv. După 9 ani, dosarul "Colectiv 2" a fost clasat. Este cel în care au fost reclamate condiţiile din spitale, dar şi modul în care s-a făcut transferul pacienţilor în afara ţării. Practic, ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu, şi managerii de spital care nu au trimis răniţii la timp în spitale care ar fi putut să-i salveze scapă de acuzaţii. Revoltate, rudele victimelor sunt hotărâte să îşi ceară dreptatea la CEDO. 

de Denisa Dicu

la 12.08.2024 , 15:14

Procurorii au invocat în ordonanţa de clasare a dosarului "Colectiv 2" că faptele de abuz şi neglijenţă în serviciu semnalate nu erau prevăzute în legea penală. Concret, în 2015, autorităţile din România nu ar fi fost fost obligate de nicio lege să asigure transferul pacienţilor cu arsuri grave la spitale din străinătate, indiferent de condiţii. 

 Argumentele invocate de procurori în ordonanţa de clasare

Procurorii Parchetului General mai precizează în ordonanţa de clasare că Mecanismul European de Protecţie Civilă nu ar fi putut să ofere nimic în plus faţă de România pentru pacienţii care au murit în urma infecţiilor din spitale. 

Vezi și

Rudele victimelor au primit vestea cu dezamăgire şi resping argumentele din ordonanţa de clasare. Ei spun că autorităţile nu au depus eforturile necesare pentru ca victimele să fie transferate în timp util la unităţi medicale din străinătate pentru a primi îngrijiri de specialitate întrucât în ţara noastră nu existau condiţiile necesare. Rudele iau în calcul să apeleze la CEDO. 

65 de tineri şi-au pierdut viaţa pe 30 octombrie 2015 în incinta clubului Colectiv situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity din cauza artificiilor care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic folosit la antifonare.

Denisa Dicu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Justiţie » Dosarul "Colectiv 2" clasat după 9 ani. Încă o palmă pentru supravieţuitori, victime şi rude