Antena Meniu Search
x

Video Legea fugarilor a ajuns la Curtea Constituţională. De ce cer judecătorii revizuirea actului care i-ar pedepsi pe cei care fug de închisoare de ani buni

Legea fugarilor a ajuns la Curtea Constituţionala. Judecătorii cer revizuirea ei pe motiv că niciodată legea penală nu se poate aplica retroactiv. În forma votata in Parlament, legea prevede că vor fi judecate pentru evadare toate persoanele care nu s-au predat în şapte zile de la data deciziei definitive. Adică şi toţi cei care fug de închisoare de ani buni. Curtea Supremă subliniază însă că nimeni nu poate fi condamnat pentru o faptă comisă într-un moment în care nu era incriminată.

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 20:09

Vezi și

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) anunță, marți, că atacă la Curtea Constituțională a României (CCR) legea care adaugă un spor de pedeapsă condamnaților care nu se prezintă în 7 zile pentru ispășirea pedepsei.

„La data de 5 decembrie 2023, ora 20.00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.27 lit.b din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, în temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu participarea unui număr de 88 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce privește: Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023)”, transmite Instanța Supremă într-un comunicat de presă.

Sesizarea de neconstituționalitate privește prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secțiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 21 alin. (3) din Constituția României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituție privitor la neretroactivitatea legii.

Legea adaugă faptul că „se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”. Potrivit ÎCCJ, după redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Justitie » Legea fugarilor a ajuns la Curtea Constituţională. De ce cer judecătorii revizuirea actului care i-ar pedepsi pe cei care fug de închisoare de ani buni