Video Marii criminali ai României, liberi după 20 de ani. Marius Csampar, autorul a şase crime: "Al doilea Dumnezeu te crezi"
O viaţă de film. După zeci de ani petrecuţi în spatele gratiilor ca pedeapsă pentru ororile comise, acum sunt liberi şi încearcă să ducă o viaţă normală. Doi dintre marii criminali ai României, condamnaţi pe viaţă, au ieşit din închisoare după douăzeci de ani de detenţie. Psihologii avertizează că riscul de recidivă e mare, în ciuda programelor de reabilitare. Anul trecut, în închisorile din România erau în jur de 200 de "vieţaşi".
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Au fost condamnați pe viaţă, iar acum sunt liberi
Martie 1995. Beniamin Laichici împușcă mortal 5 oameni, din gelozie. Trăia cu impresia că logodnica sa îl înșală. Apoi se predă Poliției din Deva. Avea deja aproape două decenii de puşcărie, pentru mai multe condamnări.
Beniamin Laichici: „Eu la data respectivă deja aveam mai multe crime săvârșite cu mâna mea. Nu conta numărul victimelor. Pentru mine e simplu de tot...”
Gabriel Diaconu, psihiatru: „Este un om teribil de psihopat. Carismatic, la limită șarmant, profund manipulativ. Singurul lucru care îi dă identitate este ura.”
- Criminalul din Bascov le-a povestit procurorilor cum și-a ucis familia. Și-ar fi notat într-un jurnal planul odios
- Medic legist, după masacrul din Bascov: "E inimaginabil, nu am văzut aşa ceva de zeci de ani". Vecinii familiei...
- Imagini cu cel mai tânăr criminal în serie. Copilul ''sadic'' ar fi ucis 3 oameni până la vârsta de 8 ani
Verdictul judecătorilor: închisoare pe viaţă. După 22 de ani, în 2017, a fost eliberat condiţionat. Și-a schimbat numele și religia. Instanța a considerat că, în spatele gratiilor, și-a schimbat comportamentul.
Eliberat după 22 de ani în închisoare
În aceeași situație este și Marius Csampar. A comis șase crime și mai multe tâlhării. A primit condamnare pe viaţă. Din puşcărie, a vorbit pentru reporterii Observator.
Marius Csampar: „Te crezi... nu Dumnezeu, că e prea mult spus Dumnezeu. Al doilea după el te crezi. Cine s-ar risca să îmi dea mie drumul?”
Însă ce nici nu visa... s-a întâmplat. În 2020, instanța l-a pus în libertate. Tot după 22 de ani de închisoare.
Marius Csampar: „Nu îmi venea să cred că apuc să mai calc cu piciorul în libertate.”
Csampar este acum angajat al Administrației Publice din Balotești. Recent a atras atenția opiniei publice, după ce, primăria l-a trimis pe litoral, în vacanță.
Marius Csampar: „Vedeți schimbări și vedeți că nu mă mai interesează răutățile.”
Criminalii sunt puşi în libertate în urma unor programe de asistenţă psihologică
Cosmin Dorobanțu, Federatia Sindicatelor din ANP: „Deținuții agresivi care au săvârșit crime intră în aceste programe, mai ales această categorie de deținuți.”
Locurile în care sunt cazați sunt, însă, mult prea puține, iar numărul angajaților este prea mic
Gabriela Groza, psiholog criminalist: „Nu putem vorbi de o tratare suficientă... Ca să nu spun corectă. Ratele de recidivă sunt mari în general în lume, cam indiferent de sistemul penitenciar sau programele care se rulează.”
Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: „Noi ar trebui să avem o armată de psihologi în penitenciare și psihologi foarte buni. E greu să ajungi la sufletul lor și să îi faci bine.”
Din cei peste 20.000 de deținuți din închisorile României, aproape 5.000 au afecțiuni psihice, dintre care 200 suferă de tulburări grave și sunt internați în secții speciale.
Marius Csampar: „Trecutul e trecut și îl lăsăm în spate, prezentul e prezent și viitorul e frumos pentru mine.”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰