Antena Meniu Search
x

Video Mii de români întorși în țară se plâng că au primit amenzi uriașe deși au completat formularele PLF. Cum explică autoritățile aceste sancțiuni

Mii de români care s-au întors în ţară recent se plâng că au primit amenzi de două sau trei mii de lei deşi aveau completate formularele de localizare. Inspectorii DSP recunosc că oamenii ar putea avea dreptate, dar le cer să deschidă procese dacă vor să-şi recupereze banii. Piloţii au altă problemă: şi ei sunt sancţionaţi pentru că nu au loc cu număr în avion. 

de Redactia Observator

la 08.01.2022, 20:04

Vezi și

Alexia e studentă la Londra şi după ce a primit-o pe mama ei în vizită o săptămână, s-au întors amandouă în România să petreacă revelionul.

Alexia: Am făcut tot ce trebuia, am facut şi testul PCR, care şi ăla a costat o grămadă de bani, şi aveam şi vaccinul.

Cu o seară înainte să sosească în ţară, Alexia a completat formularul PLF pentru ea şi mama ei. Pe 4 ianuarie însă, s-a trezit cu amendă de la DSP Brăila: 2.000 de lei de persoană.

Alexia: E mai mult decât nedrept să plăteşti o amendă atât de mare. Am făcut o contestare doar la DSP şi am trimis toate actele să demonstrăm că le avem în regulă, şi la STS, şi la DSP.

Pe acelaşi subiect

A doua zi s-au dus la DSP cu documentele în mână. Acolo, surpriză. Alte zeci de persoane reclamau acelaşi lucru: că au primit amenzi pe nedrept.

Explicațiile autorităților

Gabriel Ciochină, director DSP Brăila: Telefoanele au sunat practic încontinuu. Din 500 şi ceva de cazuri unde s-au trimis până acum. Am avut situaţii în care era completat pe 21 şi a intrat în ţară pe 26 decembrie, ori au fost situaţii în care nu s-a completat cu toate datele obligatorii cerute de câmpurile respective.

Şi totuşi cum explică oficialii amenzile?

Gabriel Ciochină, director DSP Brăila: Am avut situaţii în care era completat pe 21 şi a intrat în ţară pe 26 decembrie, ori au fost situaţii în care nu s-a completat cu toate datele obligatorii cerute de câmpurile respective.

Cristian Ene, avocat: Statul trebuie să aibă îngăduinţa de a nu sancţiona cu rea credinţă orice eroare de completare care nu afectează scopul urmărit, şi anume verificarea oamenilor în vederea izolării sau carantinării.

Autorităţile le recomandă oamenilor să se adreseze instanţei dacă vor să si recupereze banii. Doar că nu e aşa de simplu.

Cristian Ene: Formulezi contestaţia în cele 15 zile şi mergi mai departe în instanţă. Poţi să ceri anularea amenzii, reducerea amenzii, aplicarea avertismentul sau de asemenea dacă ceri anularea şi câştigi anularea, poţi să ceri şi cheltuieli de judecată împotriva statului.

Alexia Mihăilă, studentă: Ne-am trezit cu o problemă pe cap pe care nici măcar nu trebuia să o avem având în vedere că nu am făcut nimic din ce nu trebuia.

Între șase luni şi un an de zile poate dura procesul. Dar chiar şi cu dreptatea în mână, Alexia şi mama ei se tem că decizia tribunalului ar putea fi împotriva lor.

Piloții și însoțitorii de zbor, amendați

Piloții şi însoţitori de zbor au alte probleme cu formularul de localizare.

Preda Alexandru, lider sindicat aviaţie: Am primit direct amenzi, la domiciliu, amenzi pe care în momentul de faţă ne dorim să le contestăm în justiție. 

Aproape 6.000 de oameni au primit amendă numai în Bucureşti si doar intre craciun si revelion pentru formularul de localizare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Justitie » Mii de români întorși în țară se plâng că au primit amenzi uriașe deși au completat formularele PLF. Cum explică autoritățile aceste sancțiuni