Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, duminică, după şedinţa de la Palatul Victoria, că persoanele care vin din țări din afara UE vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în România. Cei nevaccinaţi vor sta 10 zile în carantină. De asemenea, Raed Arafat a anunţat că România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF), implementat deja în alte ţări.

de Redactia Observator

la 05.12.2021 , 15:49

Alexandru Rafila a spus că măsurile care s-au discutat şi care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii variantei Omicron şi de aceea, românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi, vor intra în carantină timp de 10 zile, a anunţat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de la Guvern.

Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila

- Românii și alți cetățeni care vin din afara UE trebuie să prezinte test PCR obținut cu cel puțin 48 de ore înaintea călătoriei. Cei nevaccinați intră în carantină de 10 zile.

Articolul continuă după reclamă

- Cei care vin din spațiul UE continuă să prezinte certificatul verde, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile, sau test negativ PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Pe acelaşi subiect

- Persoanele nevaccinate, sau care nu au trecut prin boală, care călătoresc din alte state UE din zona roșie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR, vor intra în carantină pentru 14 zile.

- Nu se pune problema prezentării certificatului verde la slujbe.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat

- Sunt două aspecte. Primul: implementarea formularului de localizare a pasagerului. Este deja implementat în multe țări. Persoanele trebuie să îl completeze înainte de călătorie. Pentru a putea identifica persoana unde este, dacă e problema de contact. Acest formular urmează să fie implementat din 20 decembrie. Se va elabora o strategie de comunicare. Cei care acum călătoresc deja știu că acest formular există

- Al doilea aspect: încurajarea vaccinării. Guvernul va face apel catre serviciile comunitare să evalueze situația persoanelor nevaccinate. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Varianta Omicron în România: Unul dintre pacienți este asimptomatic, celălalt are simptome minore

Institutul National de Sănătate Publică (INSP) a confirmat, aseară, primele două cazuri de variantă Omicron în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

"În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală", a afirmat Alexandru Rafila, duminică dimineață, care a precizat că ambii pacienți erau vaccinați împotriva COVID-19.

Cei doi au venit din Africa de Sud, săptămâna trecută. 

Aseară, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va dispune "măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență".

„Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine (azi n.r.) voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”, a anunțat Nicolae Ciucă sâmbătă seara.

Alexandru Rafila: Trebuie măsuri temporare pentru a limita răspândirea rapidă în România

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus, înaintea ședinței convocate de premier, că vor fi discutate măsuri care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii variantei Omicron în România.

„Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca acestă tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. Știți bine că în afară de faptul că este mai transmisibilă avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după vaccinare sau după boală față de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Varianta Omicron a coronavirusului a fost detectată în cel puţin 38 de ţări şi niciun deces nu a fost asociat deocamdată infecţiei cu aceasta, a transmis sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România