Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministrul Justiţiei: Va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei Speciale

Ministrul Justiţiei Stelian Ion afirmă, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că ”este un aviz favorabil mult aşteptat”. Comisia de la Veneția a salutat desființarea Secției de Investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și recomandă modificarea legii votate în Camera Deputaților.

de Redactia Observator

la 05.07.2021 , 16:50

Ministrul Justiţiei: Va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei Speciale Ministrul Justiţiei, Stelian Ion: Va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei Speciale - Observator

Stelian Ion a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei. ”Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră,  SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a precizat ministrul, potrivit news.ro

Comisia de la Veneția susține desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în forma propusă de Stelian Ion, ministrul Justiției.

El a subliniat că, pentru cei care se străduiau să salveze acestă secţie, să aducă argumente că ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună că Guvernul trebuie să sprijine activitatea în cadrul secţiei, e foarte clar ce spune Comisia. ”Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat Stelian Ion.

Articolul continuă după reclamă

În opinia sa, este foarte clar şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţiei, că trebuie refăcută competenţa DNA, Diicot şi a altor unităţi de parchet. ”Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabileşte situaţia anterioară”, a explicat ministrul Justiţiei.

Pe acelaşi subiect

”Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă s-a propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară. Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ”, a anunţat Stelian Ion.

Senator PNL, despre desființarea SIIJ: E o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni

Desființarea SIIJ este „o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni”, afirmă președintele COmisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei (PNL): „SIIJ va fi aruncată la coșul de gunoi al istoriei”. „Răspunsul Comisiei de la Veneția confirmă că demersul meu, ca Președinte al Comisiei Juridice a Senatului, și al colegilor mei senatori #PNL a fost corect, propunând eliminarea superimunităților acordate magistraților prin forma legii adoptate de Camera Deputaților. Avizul acordat de deputați în favoarea CSM, la trimiterea în judecată a procurorilor sau judecătorilor pentru orice fapte penale, inclusiv cele de corupție, nu este conform cu standardele europene în materia răspunderii magistraților”, transmite Iuliana Scântei, potrivit Mediafax.

Președintele Comisiei juridice din Senat cere liderilor coaliției de guvernare să convoace în cel mai scurt timp o sesiune parlamentară extraordinară la Senat. „Fac, în același timp, apel la colegii de coaliție pentru găsirea grabnică a unui punct de vedere comun, astfel ca toate recomandările Comisiei de la Veneția să fie incluse în formula pe care o vom adopta la Senat. Sper, de asemenea, ca toți partenerii din majoritatea parlamentară să ajungă la un punct de vedere comun pentru ca unul dintre cele mai importante puncte din programul de guvernare să fie îndeplinit, odată cu desființarea controversatei Secții speciale. Vom închide, prin acest demers, un capitol rușinos al ultimilor ani, când independența magistraților a fost luată cu asalt.

E o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni, până când vom putea să punem în locul promisiunilor alte fapte concrete în privința reformelor necesare în justiție. Totul depinde de vocația respectării independenței magistraților și de îndeplinirea unor mari așteptări, între care ridicarea MCV este, pentru PNL, o piatră de hotar. De îndată ce sesiunea extraordinară va fi inițiată, voi convoca Comisia juridică pentru adoptarea raportului asupra legii. Senatorii PNL au depus deja amendamentele pentru eliminarea superimunităților. SIIJ va fi aruncată la coșul de gunoi al istoriei”, conchide Scântei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Justiţie » Ministrul Justiţiei: Va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei Speciale