Antena Meniu Search
x

Video Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI

Informaţii bombă în dosarul grupării Coldea-Dumbravă. Procurorii DNA au suspiciuni că generalii ar fi cerut bani să intervină în justiţie şi în alte dosare mari. Este vorba despre cel al milionarului Alexander Adamescu sau al omului de afaceri Emil Tufan, condamnat după ce a înjunghiat-o pe directoarea uneia dintre companiile sale. Numele celor doi apar în ordonanţa de începere a urmăririi penale, unde este descrisă pas cu pas schema infacţională a foştilor şefi din SRI. Florian Coldea, supranumit Dumnezeu, şi Dumitru Dumbavă sunt catalogaţi drept fondatorii statului paralel, capabili să influenţeze orice decizie din justiţie.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 26.05.2024 , 20:13

La mijlocul lunii aprilie, în acelaşi dosar deschis după denunţul omului de afaceri Cătălin Hideg, s-a extins cercetarea, in rem, pentru alte presupuse fapte de trafic şi cumpărare de influenţă. Aşa cum arată ordonanţa procurorilor, vizate sunt firmele controlate de Alexander Adamescu, cercetat pentru fapte de corupţie şi Emil Tufan, condamnat pentru tentativă la omor. 

Procurorii DNA investighează acum posibile legături între companiile celor doi şi generalii Coldea şi Dumbravă. Altfel spus, trebuie să lămurească dacă şi în dosarele lor a fost vorba despre o "optimizare juridică", aşa cum i s-a promis şi omului de afaceri Cătălin Hideg. Adică influenţarea judecătorilor pentru o pedeapsă mai mică.

Informaţii bombă în dosarul grupării Coldea-Dumbravă

Vezi și

Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2021, fiind acuzat că în 2013 a dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu. Fugit din România și dat în urmărire internațională din 2016, Alexander s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă de mai mulți ani să îl extrădeze, însă fără succes.

Pe acelaşi subiect

Legătura între dosare ar fi un magistrat de la Tribunalul București care în februarie anul acesta a anulat dosarul său de corupţie. Tot la judecător ar fi ajuns şi dosarul lui Cătălin Hideg, privind fraude cu fonduri europene. Contactat de reporterii Observator, avocatul lui Alexander Adamescu spune că nu comentează, momentan, subiectul.

Omul de afaceri Emil Tufan a fost condamnat după ce şi-a înjunghiat în piept partenera. Dosarul a fost judecat într-un timp foarte scurt şi a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, adică minimum. Şi a fost eliberat condiţionat după mai puţin de doi ani.

În dosarul în care sunt acuzaţi generalii SRI, procurorii dezvăluie mecanimsul prin care cei care să scape de închisoare ajungeau la înţelegeri cu Dumbravă şi Coldea. În cazul lui Cătălin Hideg, omul de legătură a fost Dan Tocaci care i-a prezentat pe cei doi ca fiind fondatorii "statului paralel", persoane puternice, cu influență asupra magistraților.

În august 2023, spun procurorii, Cătălin Hideg a fost adus de Dan Tocaci în biroul lui Dumitru Dumbravă, pentru începerea negocierilor. Generalul i-ar fi prezentat tot ce pot face ei i-ar fi spus şi că îi cunoaşte în detaliu dosarul și că, aşa cum arată lucrurile, șansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici.

"Mi-a spus că ştie despre problema mea, că ştie despre situaţia mea din justiţie, ştie că am un dosar dificil cu Parchetul European", Cătălin Hildeg, denunţător.

Rezolvarea îl costa 600 de mii de euro plus TVA

Rezolvarea îl costa 600 de mii de euro plus TVA. Bani, pe care, spun procurorii i-au împărţit pe două contracte de asistenţă juridică, unul încheiat pe firmă, celălalt în nume propriu. Prima tranşă, de 100 de mii de euro, trebuia să îl scape pe Hideg de controlul judiciar.

"Multe, multe persoane, în cei doi ani cât am stat în control judiciar, îmi spuneau: domnul Coldea este singura salvare, singuar pesoană, singurul care poate să te ajute"Cătălin Hildeg, denunţător.

Doar că nu s-a întâmplat iar între timp a venit şi condamnarea în primă instanţă: 4 ani pentru fraudare de fonduri europene. 

Denunţătorul acuză că atunci când a intrat în imposibilitatea de a le mai plăti au început preisunile asupra lui să-şi vândă compania. Avocatul Trăilă, spun procurorii, ar fi aranjat împreună cu generalii Coldea şi Dumbravă, o întâlnire în Franţa cu mai mulţi oameni de afaceri, însă aveau nevoie de acordul instanţei ca el să iasă din ţară. 

Când s-a văzut, însă, încolţit din toate părţile omul de afaceri a cedat şi s-a dus la DNA pentru denunţ. După o lună de investigaţii şi 15 ore de audieri, cei 4 suspecţi: Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă şi Dan Tocaci au fost plasaţi sub control judiciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Evenimente » Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI