Antena Meniu Search
x

Video Poliţiştii, liberi să intre în orice casă fără mandat, în condiţii de urgenţă. Proiect de lege, după cazul Caracal

Poliţiştii ar putea intra în orice casă, fără să mai aibă nevoie de mandat. Cu o condiţie, totuşi: să fie acolo ca să caute o persoană dispărută sau una aflată în pericol iminent. Asta prevede un proiect de lege, care ar putea trece tacit de Senat. Consiliul Superior al Magistraturii spune că proiectul încalcă însăşi Constituţia.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 30.11.2021, 19:37

Vezi și

O astfel de lege e importantă ca să nu se mai piardă timp prețios până la găsirea victimei. Potrivit proiectului, oamenii legii - poliţişti, jandarmi, angajaţi ai IGSU şi poliţişti locali - care caută o persoană dispărută pot intra cu forţa în locuinţele oamenilor sau în sediile unor firme fără mandat şi chiar şi fără acceptul proprietarilor, atunci când "există indicii" că numai aşa ar putea "să înlăture o primejdie privind viaţa sau integritatea fizică a persoanelor aflate în acel spaţiu"

Proiectul de lege, după cazul Caracal: Alexandra Măceşanu nu a putut fi salvată, din cauza lipsei mandatului

Proiectul vine după cazul Caracal, când poliţia a susţinut că din această cauză nu a putut-o salva pe Alexandra Măceşanu. Nu au avut mandat să intre în casa lui Gheorghe Dincă. Însă, CSM spune că proiectul încalcă însăşi Constituţia, pentru că vorbim de veritabile percheziţii, care au nevoie de aprobarea unui judecător. Termenul de adoptare tacită a proiectului se va împlini la 9 decembrie 2021, iar apoi ajunge la Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Justitie » Poliţiştii, liberi să intre în orice casă fără mandat, în condiţii de urgenţă. Proiect de lege, după cazul Caracal