Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Răsturnare de situaţie în cazul lui Dumitru Buzatu. Judecătorii au decis eliminarea unor probe-cheie din dosar

Răsturnare de situaţie în cazul lui Dumitru Buzatu, fostul președintele al CJ Vaslui. Judecătorii au decis eliminarea unor probe-cheie din dosar. Este vorba despre înregistrările din timpul anchetei, dar şi despre declaraţia unuia dintre martori. Procurorii DNA  au termen cinci zile să refacă rechizitoriul. Dumitru Buzatu e sub control judiciar.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 21:10

Curtea de Apel Iaşi a decis, vineri, să excludă din rechizitoriul procurorilor în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu, acuzat că a luat peste un milion de lei mită, declaraţia unei martore şi înregistrări ambientale, precum şi a unor procese-verbale. „Admite cererea formulată de inculpatul Judele Radu cu privire la nelegalitatea administrării unor probe în cursul urmăririi penale. (...) Constată nulitatea absolută si dispune excluderea din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela. (...) Constată nulitatea relativă a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental, prin folosirea de dispozitive tehnice, de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian si dispune excluderea din probatoriu si a următoarelor mijloace de probă: procesul-verbal din 10.10.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în 04.04.2023 si suportul optic aferent; procesul-verbal din 10.03.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în 27.02.2023 si suportul optic aferent. (...) Dispune înlăturarea fizică din dosarul de urmărire penală a declaraţiei martorei Plesca Gabriela, a proceselor-verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental mentionate anterior şi a suporţilor optici aferenţi”, se arată în decizia de vineri, 25 octombrie, a Curţii de Apel Iaşi.

Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv în luna septembrie a anului trecut

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv în luna septembrie a anului trecut, după ce a fost prins în flagrant primind 1.250.000 de lei mită de la un om de afaceri, reprezentând 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu CJ Vaslui. În acelaşi caz a fost trimis în judecată şi un expert acuzat luare de mită şi trafic de influenţă. Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică având ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

Vezi și

În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi Dumitru Buzatu ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor - aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă. ”În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini). De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, arăta DNA.

Pe acelaşi subiect

În acest context, expertul a primit, în două rânduri, suma totală de 714.000 de lei. Ulterior, expertul ar fi înaintat Consiliului Judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor pentru lucrările făctute de societatea martorului, primită şi acceptată de către factorii decidenţi din instituţie, printre care şi Buzatu. „În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, Buzatu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelaşi om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menţionată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri. În 22 septembrie 2023, ”inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, susţinea DNA. După ce stat mai bine de jumătate de an în arest preventiv, fostul preşedinte al CJ Vaslui a fost pus în arest la domiciliu, la mijlocul lunii aprilie 2024, iar apoi a fost plasat sub control judiciar.

Vineri, 25 octombrie 2024, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au constatat „neregularitatea Rechizitoriului din 13 decemrbie 2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. - D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi, consecintă a excluderii din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela si a tuturor proceselor-verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian si a suportilor optici aferenti”. În rest, Curtea de Apel Iaşi mai constată „legalitatea administrării probelor (cu exceptia celor excluse din probatoriu) şi a efectuării actelor de urmărire penală”. „Înlătură dispozitia privind începerea judecăţii şi mentine toate celelalte dispoziţii din încheierile contestate care nu sunt contrare prezentei încheieri”, mai arată Curtea de Apel Iaşi.

Magistraţii ieşeni au mai pus în vedere procurorului ca, în termen de cinci zile de la primirea încheierii motivate, să se conformeze dispoziţiilor Codului de procedură penală. Curtea de Apel Iaşi a stabilit un nou termen pentru  15 noiembrie 2024, pentru când se citează inculpatii. Curtea de Apel Iaşi a respins ca nefondată cererea lui Buzatu privind incompatibilitatea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui, invocată în contestaţie şi a constatat că Tribunalul Vaslui are competenţa să soluţioneze cauza. Decizia Curţii de Apel de vineri este definitivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Justiţie » Răsturnare de situaţie în cazul lui Dumitru Buzatu. Judecătorii au decis eliminarea unor probe-cheie din dosar