Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cercetătoare britanică de top, moartă la doar 29 de ani din cauza unei forme rare de cancer pe care medicii au confundat-o cu o banală întindere musculară

Kirsty Smitten, una dintre cercetătoarele de top din Marea Britanie, a murit la doar 29 de ani și asta din cauza unei forme extrem de rare de cancer care, inițial, a fost confundată cu o banală întindere musculară. Revista Forbes a descris-o ca fiind unul dintre experții de top din domeniul cercetărilor medicale, iar antibioticele la care lucra ar fi putut salva zeci de milioane de vieți, conform Independent.

de Adrian Popovici

la 10.10.2023, 17:06

Tânăra cercetătoare a murit în spital la începutul acestei luni, familia fiindu-i alături în ultimele clipe, asta după ce a petrecut șapte săptămâni în grija medicilor. Cancerul cu care a fost diagnosticată, angiosarcomul cardiac, este atât de rar, încât chirurgul ei mai întâlnise un caz asemănător înaintea eu. Înaintea ei, doar alte două persoane au fost diagnosticate cu această maladie în 2023 pe teritoriul Marii Britanii.

Chinurile prin care a trecut Kirsty Smitten au început în luna noiembrie a anului trecut, când s-a fost trezit într-o noaptea cu dureri toracice severe. Ea a povestit că s-a dus la urgențe pentru durerile de inimă, iar un medic i-a recomandat să ia codeină pentru a se simți mai bine, explicându-i că ar avea o întindere musculară. Tânără cercetătoare nu a fost de acord cu "tratamentul" medicului și a așteptat 11 ore pentru o tomografie computerizată care a arătat că avea o tumoră în atriul drept, camera din dreapta sus a inimii.

Și-a continuat munca în ciuda diagnosticului crunt

"În afară de faptul că eram în agonie, starea mea de sănătate era bună, nu aveam probleme cu ritmul cardiac sau cu nimic altceva. Dar apoi au făcut o tomografie pentru cheagul meu de sânge și mi-au găsit o tumoră de 6 cm în inimă, ceea ce, evident, a fost un șoc, pentru că nu aveam alte simptome înainte de asta", a declarat în urmă cu câteva luni Kirsty Smitten.

În ciuda durerilor constante și a chimioterapiei săptămânale, tânără cercetătoare și-a continuat activitatea. În timp ce își făcea doctoratul în microbiologie la Universitatea din Sheffield, ea a dezvoltat o nouă clasă de antibiotice care tratează bacteriile rezistente la mai multe medicamente.

"Dacă vom aducem noile medicamente pe piață, acestea vor salva zeci de milioane de vieți", a explicat cercetătoarea. "O nouă clasă de antibiotice nu a ajuns în spitale de peste 30 de ani, iar până în 2050, rezistența microbiană la antibiotice este de așteptat să omoare 10 milioane de oameni, iar asta reprezintă o moarte la fiecare trei secunde. Am putea preveni asta."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Mapamond » Cercetătoare britanică de top, moartă la doar 29 de ani din cauza unei forme rare de cancer pe care medicii au confundat-o cu o banală întindere musculară