Confesiunile unei mame din UK a cărei fiică a decis să-și doneze organele: "A fost greu să-i văd trupul acoperit de cusături”
Maham Majeed a murit subit în luna mai, la vârsta de 21 de ani. Dar alegerile ei altruiste au făcut ca moartea ei să salveze foarte multe vieți, după ce organele sale au fost donate celor care aveau nevoie de ele.
Familia ei, care a acceptat cu greu și durere în suflet dorința tinerei, a vorbit acum despre cât de mândri sunt de Maham care a dăruit șansa la viață altor oameni care și-au pierdut speranța, relatează Mirror.
Tânăra, din Bury, Greater Manchester, care urma să studieze asistența medicală la facultate, se înscrisese să devină donatoare de organe la vârsta de 18 ani fără știrea părintelui ei. După moartea ei, familia a găit cardul de donator în portofel și a considerat că este corect să-i respecte alegerea. Rinichii și ficatul ei au salvat trei vieți, în timp corneele, partea ochiului care dă vedere, și oasele au ajutat mulți oameni.
Mama ei, Nazia, în vârstă de 53 de ani, a vorbit despre felul în care donarea de organe a fiicei ei le-a adus mângâiere după pierderea lor sfâșietoare și despre mândria pe care o simt. Nazia și-a descris fiica, ca fiind plină de compasiune, cu o „inimă mare”.
„Era foarte preocupată de alți oameni și de problemele lor și ar fi ajuta pe oricine. Îmi amintesc că ea mi-a spus că vrea să fiu donator de organe. Dar nu am știut niciodată, până când a murit, că s-a înscris în registru la 18 ani. Nu a fost ușor și reacția mea inițială a fost „Nu pot lăsa pe nimeni să ia nimic din corpul copilului meu'. Fiica mea cea mare, Farina, a spus că ar trebui să respectăm ultima dorință a lui Maham și nu ar fi fost corect să o oprim. Am găsit și un card în portofelul ei, așa că ne-a fost clar și i-am respectat dorințele. Nu te gândești cu adevărat la aceste lucruri, mai ales când cineva este atât de tânăr. Era firesc ca Maham să se gândească la donarea de organe, exact așa era ea. Organele ei au salvat atât de multe vieți, ceea ce-mi mai alină durerea. Fiica mea nu mai este, dar organele ei au dat scânteia vieții altor oameni, poate fiicei sau fiului, soției sau soțului, fratelui sau surorii cuiva. A fost greu la înmormântare să-i văd trupul acoperit de cusături, dar la sfârșitul zilei îți dai seama că trupul este doar un corp, moștenirea ei este viața, ceea ce este mai important. În religia noastră spunem că a salva o viață înseamnă a salvează întreaga umanitate. Am împărtășit tuturor, familiei și prietenilor, cât de mândră mă simt că a salvat atât de multe vieți”, a povestit mama tinerei eroine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰