Antena Meniu Search
x

Mezina familiei de spanioli spulberată la Sibiu, într-un cumplit accident, a murit la spital. Cristina avea 15 ani şi îşi vizita sora. Acum, inima ei va bate într-un alt trup

A murit și cea de-a patra victimă a accidentului grav de duminică din județul Sibiu. Este vorba despre mezina familiei de spanioli implicată în tragicul eveniment. Mama, tata și prima fiică au murit pe loc, iar cea de-a doua fată a murit la spital. Cristina, în vâsrtă de 15 ani, îşi vizita sora mai mare, studentă la Sibiu, când impactul violent a destrămat întreaga familie. Familia fetei a acceptat ca organele să-i fie prelevate, pentru a o feri o şansă la viaţă altor pacienţi.

De Redactia Observator la 08.12.2022, 11:30
Familie de spanioli spulberată, după o depășire neregulamentară
Familie de spanioli spulberată la Sibiu, după o depășire neregulamentară - Observator

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a anunțat, joi, că mai multe echipe de medici din România, Germania și Elveția au participat, noaptea trecută la o prelevare de organe de la o fată de 15 ani, internată după un accident. Surse locale au confirmat pentru Mediafax că este vorba despre mezina familiei de spanioli.

Familie de spanioli spulberată, după o depășire neregulamentară

Accidentul a avut loc duminică seara, pe DN 1, în zona Hula Bradului. Primele cercetări au arătat că, în timp ce conducea un autoturism dinspre Veștem spre Brașov, un bărbat în vârstă de 63 de ani din județul Gorj a intrat într-o depășire, încălcând marcajul longitudinal continuu, și a pătruns pe contrasens, unde a pierdut controlul și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus dinspre Brașov, proiectându-l în alt autoturism care circula în spatele acestuia.

Impactul frontal a provocat decesul a trei persoane aflate în autoturismul condus dinspre Brașov. Este vorba despre șofer, în vârstă de 67 de ani, și două femei în vârstă de 21, respectiv 55 de ani, toți cetățeni străini. De asemenea, în urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a șoferului din județul Gorj, precum și a unei alte pasagere din mașina în care s-au aflat persoanele decedate, o tânără în vârstă de 15 ani.

Pe acelaşi subiect

Familia Rodríguez venise în România pentru a-și vizita fiica cea mare, Alicia, în vârstă de 21 de ani, care învăța la Sibiu pentru a deveni profesoară la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC). Părinții ei, Pepe și Mari Carmen Rodríguez, și sora ei mai mică, Cristina, în vârstă de 15 ani, au profitat de sărbătorile din decembrie pentru a o vizita, anunța canarias7. Universitatea din Sibiu, unde Alicia Rodríguez a fost studentă, a pus la dispoziția familiei serviciile unui traducător. Presa spaniolă scrie că familia a închiriat o maşină, deși intenția era să călătorească prin România cu trenul.

Familia fetei de 15 ani a acceptat să-i fie prelevate organele

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a anunțat o intervenție chirurgicală complexă de prelevare de organe de la pacienta în vârstă de 15 de ani, cetățean străin, aflată în moarte cerebrală. Procesul de prelevare a început în cursul nopții, în jurul orei 01:00 și s-a încheiat după aproximativ 8 ore. Au fost recoltate următoarele organe: cordul, plămânii, rinichii precum și țesut osos și corneea.

Pacienta, în vârstă de 15 de ani, a fost internată în data de 4 decembrie, în stare critică (intubată), fiind politraumatizată în urma unui accident rutier. Traumatismele incompatibile cu viața au dus la diagnosticul de moarte cerebrală, pacienta devenind astfel potențial donator de organe. Ca urmare, echipa medicilor din Secția Clinică Anestezie Terapie Intensivă implicată în procesul de donare s-a mobilizat cu rapiditate și a început procedurile legale în vederea prelevării sub coordonarea medicului șef al Secției, Conf.univ.dr. Mihai Sava care are calitatea de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.

Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientei de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania și Elveția. Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio.

De cordul și plămânii donatoarei vor beneficia pacienți din Germania și Elveția, fiindcă în România nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant, care a autorizat procedurile. Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan - Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina, iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic șef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învățat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie și bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferință, de a ajuta pacienți a căror viață atârnă de un fir de ață, de o speranță. Și iată că această speranță prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienți care nu mai pot fi salvați, dar dau șansa la viață altor oameni. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces. Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulțumesc echipei medicale de la Sibiu și echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid și sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. Aceasta este cea de-a treia prelevare de organe realizată de spitalul din Sibiu, după cele din lunile mai și octombrie.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Mezina familiei de spanioli spulberată la Sibiu, într-un cumplit accident, a murit la spital. Cristina avea 15 ani şi îşi vizita sora. Acum, inima ei va bate într-un alt trup