Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns o femeie din UK să fie victima unei escrocherii romantice. I-a trimis 18.000 de dolari unui bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook

O femeie a fost înșelată cu aproape 18.000 de dolari, după ce a căzut victima unei escrocherii romantice care a început pe un grup Facebook. Mary i-a dat aproape 18.000 de dolari „partenerului” ei pentru a îl ajuta pe acesta într-o perioadă mai dificilă din viața lui, fără ca aceasta să știe că este victima unei escrocherii. După ce i-a dat banii bărbatului, acesta a dispărut fără urmă.

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 13:17

I-a trimis 18.000 de dolari unui bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook
Cum a ajuns o femeie din UK să fie victima unei escrocherii romantice - Shutterstock

Mary, al cărei nume a fost schimbat, s-a alăturat unui grup de Facebook pentru fanii unui film popular și la scurt timp după ce s-a alăturat, Mary a primit un mesaj de la un alt membru al grupului, numit Bill. Au discutat o vreme pe Facebook, până când Bill a convins-o pe Mary să mute conversația pe WhatsApp, unde conversațiile lor au început să aibă din ce în ce mai puțin filmul ca subiect principal și mai mult viața lor personală, relatează Mirror.

Bărbatul i-a spus femeii că fiica lui este grav bolnavă

Cei doi au discutat zilnic și au vorbit ocazional la telefon. Bill i-a trimis lui Mary fotografii cu el însuși în diferite locuri, iar unele cu o persoană despre care a pretins că era fiica lui. Mary l-a ajutat pe Bill trimițându-i constant sume mici de bani, totuși, lucrurile se pare că au luat o întorsătură și mai proastă, după ce Bill i-a spus acesteia că fiica lui este grav bolnavă și că are urgent nevoie de bani, pentru a putea plăti tratamentul. 

Bill i-a trimis lui Mary fotografii cu fiica lui într-un pat de spital. Acesta i-a cerut ajutor lui Mary și ea a fost de acord să ajute să acopere costurile spitalizării și i-a trimis 18.000 de dolari. Când Mary a spus că nu poate trimite mai mulți bani, Bill i-a spus să ia un împrumut și aici a devenit evidentă escrocheria. Mary și-a împărtășit îngrijorarea cu nora ei, care a convins-o să nu mai trimită bani și a convins-o că a fost victima unei escrocherii, încă de la bun început. 

Pe acelaşi subiect

Lloyds Bank a împărtășit povestea lui Mary împreună cu un avertisment, deoarece numărul victimelor înșelătoriilor de acest fel a crescut cu 30% în ultimul an, rețelele sociale și aplicațiile de întâlniri online fiind o sursă comună.  Cei mai expuși la aceste înșelătorii sunt persoanele cu vârste curpinse între 65 și 74 de ani. 

Cum acționează

Escrocii vizează de obicei victimele pe platformele de social media, în special pe Facebook, sau pe aplicații de întâlniri, cum ar fi Tinder. Odată ce cineva a fost vizat, escrocul ar putea încerca rapid să mute conversația pe o altă platformă privată de mesagerie, cum ar fi WhatsApp. În mod obișnuit, escrocul poate părea „foarte grijuliu și atent” pentru o perioadă de timp pentru a „construi relația de încredere” și a da impresia că relația este autentică.

Adesea, aceștia pretind că locuiesc sau lucrează în străinătate pentru a explica de ce nu se pot întâlni personal și pot inventa motive pentru care nu își pot porni camera în timpul apelurilor. În cele din urmă, vor începe să spună povești despre probleme de familie sau juridice, probleme de afaceri sau medicale. De obicei, sumele pot fi mici, pentru început, dar în timp își conving victima să trimită din ce în ce mai mulți bani.

Cinci semne de avertizare ale unei posibile escrocherii romantice

  • O poveste de dragoste apărută bruscă online, cu cineva cu care pare că te potrivești perfect
  • Pozele de profil care par profesionale sau „asemănătoare modelelor”
  • Mutarea rapidă a conversației pe o altă platformă sau aplicație
  • Reticența de a apărea în fața camerei sau de a se întâlni în persoană
  • Solicitări de sprijin financiar, indiferent de poveste sau sume

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Mapamond » Cum a ajuns o femeie din UK să fie victima unei escrocherii romantice. I-a trimis 18.000 de dolari unui bărbat pe care l-a cunoscut pe Facebook