Antena Meniu Search
x

Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi! Condamnat la orbire pentru că şi-a lăsat un vecin fără un ochi în timpul unei lupte, în Iran

Un tribunal din Iran a condamnat un bărbat la orbire ca pedeapsă, pentru că l-a lăsat pe vecinul său în imposibilitatea de a vedea cu un ochi în timpul unei lupte.

de Monica Palade

la 14.10.2021, 22:29

Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi! Condamnat la orbire pentru că şi-a lăsat un vecin fără un ochi în timpul unei lupte, în Iran - Shutterstock

Bărbatul de 45 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost condamnat în temeiul principiului legal al retribuției, cunoscut sub numele de „qisas”.

Qisas permite infractorilor condamnați pentru infracțiuni violente să fie supuși unei forme de represalii. Pedeapsa a fost dată deoarece bărbatul şi-a lăsat vecinul fără un ochi, în 2018, după ce s-au certat. Nu se ştie încă, dacă bărbatul îşi va pierde doar un ochi sau ambii.

Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi

Orbirea a fost folosită ca pedeapsă şi înainte în Iran, deși este încă considerată rară. Pedeapsă fost pronunțată pentru prima dată de către o instanță iraniană în 2008, când un inculpat a fost condamnat pentru un atac cu acid. Totuşi, victima şi-a iertat agresorul în ultimul moment.

Pe acelaşi subiect

Un incident similar a avut loc în 2015, când doctorii iranieni au scos ochiul unui condamnat care comisese și el un atac cu acid. În 2016, un bărbat a primit pedeapsa, după ce a aruncat cu var în ochii nepoatei sale, care în acel moment avea doar patru ani și a rămas oarbă în urma atacului.

Codul penal al țării se bazează parțial pe pedepsele enumerate în legea șariei, astfel cum este interpretată de clerul musulman șiai.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat în mod regulat țara pentru pedepsele corporale și amputările faţă de infractorii condamnați.

În februarie, autoritățile iraniene au fost condamnate de activiștii pentru drepturile omului pentru că l-au bătut de 60 de ori pe Hadi Rostami, un bolnav mintal, și l-au condamnat să i se amputeze patru degete.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi! Condamnat la orbire pentru că şi-a lăsat un vecin fără un ochi în timpul unei lupte, în Iran