Antena Meniu Search
x

„Doar bogații și-o permiteau”. Toaletă veche de 2.700 de ani, descoperită la Ierusalim

Arheologii israelieni au descoperit o toaletă antică în Ierusalim, veche de peste 2.700 de ani, pe vremea când băile private erau considerate un lux în Orașul Sfânt.

de Redactia Observator

la 07.10.2021, 18:47

Toaletă veche de 2.700 de ani, descoperită la Ierusalim
Toaletă veche de 2.700 de ani, descoperită la Ierusalim - Profimedia Images

Autoritatea de Antichități a Israelului spune că toaleta a fost găsită într-o cabină rectangulară care făcea parte dintr-un conac întins cu vedere spre ceea ce reprezintă acum Orașul Vechi. Era conceput pentru o ședere confortabilă, cu o fosă septică adâncă săpăată dedesubt.

Descoperirea face parte din perioada Primului Templu și se crede că aparține unei ”moșii regale antice” din secolul 7 înainte de Hristos.

O cabină de toaletă era o raritate în antichitate și doar câteva au fost găsite până în prezent. Doar bogații își permiteau toalete”, a declarat Yaakov Billig, directorul care conduce lucrările de excavare.

Să fii bogat însemna „să ai toaleta lângă masă”

Pe acelaşi subiect

Acesta a mai menționat că un renumit rabin a sugerat cândva că pentru a fi bogat „trebuie să ai toaleta lângă masă”.

Oase de animale și vase de lut găsite în fosa septică ar putea oferi mai multă lumină asupra stilului de viață și dietei oamenilor care trăiau în acele vremuri, precum și asupra bolilor antice, spun autoritățile, citate de Hurriyet.

Arheologii au găsit coloane din acea eră și spun că există dovezi despre o grădină cu livezi și plante acvatice, o dovadă în plus asupra bogăției celor care locuiau acolo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » „Doar bogații și-o permiteau”. Toaletă veche de 2.700 de ani, descoperită la Ierusalim