Antena Meniu Search
x

Doi soţi români îşi obligau compatrioţii cu dizabilităţi să cerşească în Spania. La final de zi, îi ameninţau şi le luau toţi banii

Caz barbar în Spania! Un cuplu de români a fost arestat pentru că a ținut în sclavie mai mulți compatrioți cu dizabilități. Cei doi, soț și soție, îi obligau pe oameni să cerșească pe străzile din Madrid, îi amenințau și îi agresau. Speranța pentru una dintre victime a venit când se aștepta mai puțin.

de Maria Dogaru

la 16.06.2023, 13:55

Doi soţi români îşi obligau compatrioţii cu dizabilităţi să cerşească în Spania. La final de zi, îi ameninţau şi le luau toţi banii
Doi soţi români îşi obligau compatrioţii cu dizabilităţi să cerşească în Spania. La final de zi, îi ameninţau şi le luau toţi banii - NATIONAL POLICE

Nu cu mult timp în urmă, un român care se află în Spania de mai bine de 20 de ani s-a apropiat de o persoană care trăia și cerșea pe străzile din Madrid și, întâmplător, s-a dovedit a fi tot un român. Au început să vorbească, să-și spună poveștile de viață, iar ceea ce a aflat românul despre omul străzii a fost de-a dreptul tulburător, potrivit Elpais.com.

El a povestit despre chinul la care era supus de doi români care „făceau legea” pe străzile Madridului. Bărbatul era obligat să cerșească pe stradă 12 ore pe zi, neputând păstra nimic din ceea ce aduna. Era amenințat de cei doi de fiecare dată când nu respecta regulile impuse de ei.

Un român l-a găsit pe bărbat cerșind pe străzi și a aflat ce se întâmplă

Pentru că i-a înțeles suferința, compatriotul său l-a îndemnat să meargă la poliție și să depună o plângere. Speriat și de teamă că ar putea păți ceva rău, bărbatul a ezitat la început. În cele din urmă,  a decis să meargă la poliție împreunpă cu cel care l-a găsit pe străzi și a raportat autorităților tot chinul prin care el și alți români erau obligați să treacă.

Pe acelaşi subiect

Polițiștii au reușit să-i rețină pe cei doi soți, care conduceau o organizație infracțională prin care recrutau persoane cu dizabilități din România pentru a le obliga să cerșească pe străzile din Spania. Românul a vorbit și cu alte vicitme pe care le cunoștea și care fuseseră recrutate de același cuplu. Toate aveau un anumit grad de handicap fizic sau psihic. 

„Ei credeau că ei sunt cei care vor primi cei mai mulți bani de la trecători”, spune unul dintre anchetatorii Poliției Naționale, care au participat la operațiune.

După acea conversație, încă șapte români au mers la diferite secții de poliție pentru a cere ajutor.

„Aproape niciodată nu se întâmplă ca victimele să vină la noi. Sunt în afara sistemului și nici măcar nu vorbesc spaniola”, a spus poliția.

În acest caz, acel cetățean anonim care s-a oprit într-o zi să vorbească cu unul dintre cei fără adăpost a fost cheia pentru salvarea oamenilor care trec prin așa ceva. El „l-a însoțit, l-a ajutat să se exprime la început până la sosirea interpretului. Ne-a spus că a fost revoltat de modul în care s-a profitat de acești oameni”, spune cercetătorul.

Cum își recrutau cei doi români victimele

Cei doi soți hotărau locul în care oamenii erau obligați să cerșească și, la finalul zilei, colectau banii de la fiecare. Ei își recrutau victimele promițându-le un viitor mai bun în Spania. Le spuneau că ei câștigă mulți bani cerșind acolo și le propuneau să se alăture lor. Cuplul le plătea biletele de avion victimelor, urmând ca acestea să plătească datoria după ce făceau bani din cerșit.

La început, persoanele cu dizabilități primeau o sumă de bani, dar cu trecerea timpului, începeau să fie bătuți și amenințați. Atât victimele, cât și membrii rețelei locuiau în condiții nesănătoase, în colibe, apartamente vechi sau spații ocupate ilegal.

Cuplul a trimis până la 60.000 de euro în România. Cei doi colectau între 20 și 60 de euro pe zi de la fiecare persoană recrutată. Victimele erau supravhegeate în așa fel încât să nu aibă posibilitatea de a vorbi cu cineva. Sperața bărbatului a venit într-o clipă de neatenție a celui care îl supravheghea, moment în care a vorbit cu românul care i-a salvat viața atât lui, dar și altor colegi de suferință.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Mapamond » Doi soţi români îşi obligau compatrioţii cu dizabilităţi să cerşească în Spania. La final de zi, îi ameninţau şi le luau toţi banii