Antena Meniu Search
x

The Guardian își cere scuze după 200 de ani pentru rolul jucat de fondatorii săi în comerțul cu sclavi

Publicația britanică The Guardian și-a cerut scuze pentru rolul pe care fondatorul său l-a jucat în comerțul cu sclavi din Africa. Astfel, investigațiile istorice au arătat faptul că John Edward Taylor, cel care a pus bazele Manchester Guardian în 1821, alături de asociații săi, a făcut parte din rețelele transatlantice de sclavie. Pe lângă aceste scuze, trustul de presă a anunțat că va finanța diferite proiecte pentru a-i ajuta pe urmașii sclavilor afectați și comunitățile acestora.

de Adrian Popovici

la 29.03.2023, 15:44

Fondatorii The Guardian au avut legături cu comerțul transatlantic de sclavi
The Guardian își cere scuze după 200 de ani pentru rolul jucat de fondatorii săi în comerțul cu sclavi - Profimedia

Raportul Scott Trust Legacies of Slavery, a dezvăluit că Taylor și cel puțin nouă dintre cei 11 de parteneri săi comericiali au avut legături cu sclavia, în principal prin industria textilă. Taylor a avut legături multiple prin parteneriate cu firma producătoare de bumbac Oakden & Taylor și cu Shuttleworth, Taylor & Co, care a importat cantități mari de bumbac brut produs de sclavi în America.

Un alt finanțator inițial al The Guardian, comerciantul sir George Philips, a co-deținut plantația de zahăr din Hanovra, Jamaica. El a încercat fără succes să solicite despăgubiri de la guvernul britanic în 1835 pentru ceea ce el a considerat a fi pierderea proprietății sale, care era de 108 de sclavi. Partenerul său de afaceri a cerut și chiar a primit compensații care echivalează în prezent cu aproximativ 200.000 dolari.

Ce urmează după scuzele prezentate de The Guardian?

Pe lângă scuzele "comunităților afectate identificate în cercetare și urmașii supraviețuitori ai sclavilor pentru rolul pe care Guardian și fondatorii săi l-au avut în această crimă împotriva umanității", trustul și-a cerut scuze și pentru pozițiile editoriale timpurii care au servit pentru a sprijini industria bumbacului și, prin urmare, exploatarea sclavilor.

"Ca răspuns la aceste constatări, Scott Trust se angajează să finanțeze un program de justiție restaurativă în următorul deceniu, care va fi conceput și realizat în consultare cu comunitățile locale și naționale din SUA, Jamaica, Marea Britanie și din alte părți, centrat pe inițiative pe termen lung și impact semnificativ", a transmis publicația.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » The Guardian își cere scuze după 200 de ani pentru rolul jucat de fondatorii săi în comerțul cu sclavi