Antena Meniu Search
x

“Mă încălzesc cu uscătorul de păr pentru că nu-mi permit să plătesc facturile la energie”. Metoda la care recurge o femeie pentru a trece de sezonul rece

O femeie mărturiseşte că a decis să folosească uscătorul de păr pentru a se încălzi, lăsându-l pornit sub o pătură, din cauza faptului că nu îşi permite să plătească facturile la energie.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.12.2021, 14:49

Catherine Geddes, în vârstă de 28 de ani, a fost forțată să ia măsuri „extreme” după ce facturile la energie au crescut în ultima perioadă. Pentru că nu are destui bani încât să ţină pasul cu preţurile exorbitante, recunoaşte că îi e frică să dea drumul la căldură.

„Mă învelesc în pături, iau uscătorul de păr şi îl aşez încât să intre căldura sub pătură, astfel încât să se formeze un cocon de căldură. Eu sunt regina păturii. Îmi pun şi două sau trei pături mai ales când e frig, ca săptămâna asta", spune femeia.

Tânăra nu mai are speranţe: "Simt că doar supravieţuiesc, nu trăiesc"

Catherine a rămas fără adăpost la vârsta de 16 ani și nu are o familie care să o sprijine. În ultimii patru ani a locuit într-o casă a unei asociaţii, dar spune că nu simte altceva decât că „supravieţuieşte”, gândindu-se că nu îşi permite să ţină căldura pornită nici măcar o oră pe zi. Nordul Angliei se confruntă cu temperaturi de zero grade, iar mii de case au rămas fără curent din cauza vijeliilor din ultimele zile.

Pe acelaşi subiect

„Am rămas fără adăpost de la vârsta de 16 ani și am fost internată în cinci secții de psihiatrie. Nu prea am stabilitate. Dau drumul foarte rar la căldură, foarte rar. Pur și simplu e prea scump. Mă uit constant la contoare şi trăiesc într-o stare de anxietate gândindu-mă că aş putea să-mi depăşesc limita bugetului. Numai când pun ibricul pe aragaz văd cum creşte imediat. Trebuie să folosesc electricitatea ca să pornesc centrala, deci nu am nicio soluţie mai ieftină pentru căldură decât uscătorul”, a adăugat ea.

Femeia are anorexie şi bulimie şi suferă, de asemenea, de afecțiuni legate de sănătatea mintală, iar singura ei sursă de venit este alocația de sprijin pentru angajare și alocația de independență personală. Tânăra de 28 de ani a rămas cu doar 100 de lire sterline după ce și-a plătit facturile, bani cu care trebuie să se descurce întreaga lună, dar spune că îi este din ce în ce mai greu, dat fiind faptul că şi costurile produselor alimentare a crescut foarte mult în ultima vreme. Mulţi oameni se luptă să facă faţă noilor vremuri, mai ales că odată cu inflaţia, facturile la energie, alimentele și prețurile la benzină au crescut, relatează The Sun.

„Este un coşmar. Este epuizant, simţi că nu poţi face nimic, mă simt pur şi simplu blocată. Nu prea am o familie la care să mă întorc. Simt că doar supravieţuiesc, nu trăiesc. Sunt la un contor preplătit pentru curent și mă încasează pe zi. Dacă aş avea o factură trimestrială aş plăti mai puţin. Am ajuns la spital după o criză și nu mi-am plătit factura la electricitate, așa că mi-au luat 3,70 lire sterline în fiecare săptămână. Am pus 10 lire sterline pe săptămână atât pentru gaze cât şi pentru electricitate. Banii ăştia obişnuiau să-mi ţină aproape toată săptămâna, dar de când preţurile au crescut, acum e mult mai mult”, a adăugat tânăra de 28 de ani.

Catherine se teme că situația ei nu este unică - și că alte familii vor fi cufundate în sărăcie, deoarece majorările de preţ îi vor distruge pe cei mai săraci din societate. Organizația de caritate pentru combustibili, National Energy Action, prezice că, atunci când prețurile interne la energie vor crește în aprilie, factura obișnuită la gaz se va dubla: „Nu am primit majorarea de 20 de lire sterline pentru Creditul Universal, dar această reducere va împinge tot mai multe familii spre sărăcie. Prețurile la alimente, electricitatea și gazele cresc, e chiar înfricoșător pentru oameni. Izolarea caselor trebuie făcută în mod corespunzător și cred că sistemul de beneficii este un colac de salvare și ar trebui sărbătorit ca NHS”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Mapamond » “Mă încălzesc cu uscătorul de păr pentru că nu-mi permit să plătesc facturile la energie”. Metoda la care recurge o femeie pentru a trece de sezonul rece