Antena Meniu Search
x

Momentul spectaculos în care un avion Wizz Air aterizează pe insula Skiathos, la câțiva metri de turiștii aflați pe plajă. VIDEO

Momentul uluitor în care un avion Wizz Air, plin cu pasageri, a trecut la câțiva metri deasupra turiștilor, când ateriza pe o insulă grecească.

de Maria Dogaru

la 11.08.2022, 18:04

Vezi și

Imaginile cu aterizarea șocantă au fost încărcate săptămâna trecută de un pasionat care urmărea avioanele care aterizează pe insula Skiathos, din Grecia. Pista de aterizare a insulei, construită la doar câțiva metri de mare, a devenit o atracție pentru turiștii care caută senzații tari care și doresc să surprindă aterizările spectaculoase.

Momentele spectaculoase, surprinse de un turist pasionat de astfel de aterizări

Dar chiar și observatorii experimentați de avioane au părut șocați când aeronava s-a îndreptat spre sol, atingând gardul care împrejmuia aeroporul, la atrizare, potrivit DailyMail.

Videoclipul arată în depărtare avionul care se îndreaptă spre aeroportul Skiathos Alexandros Papadiamantis. Mai multe persoane s-au adunat pe plajă și pe un drum care străbate o bucată îngustă de pământ între mare și pistă.

Pe acelaşi subiect

Pe măsură ce Airbus A321neo operat de Wizz Air se apropie, era clar că pilotul îl aducea la o altitudine mult prea joasă. Un martor s-a îndepărtat, în așteptarea unei posibile prăbușiri. Alții sunt auziți strigând surprinși din cauza vuietului motoarelor, în timp ce avionul cobora multe prea aproape de turiști, clătinându-se în timpul aterizării.

Un pasionat de aviație, comentând la videoclipul postat pe YouTube, pe 5 august, a explicat de ce condițiile însemnau că o aterizare atât de joasă era necesară. „Temperatura ridicată și pista foarte scurtă, trebuie să faceți o aterizare adâncă pentru a maximiza pista disponibilă pentru oprire. Companiile aeriene low-cost operează cu timpi de rotație scurţi, care supraîncălzesc frânele”, a spus acesta.

Mulți oameni l-au felicitat pe bărbatul care a surprins imaginile uluitoare. „A fost absolut nebunesc! Captură minunată, prietene, o treabă minunată”, a scris o persoană.

Bărbatul care a postat videoclipul și al cărui canal de YouTube prezintă zeci de aterizări și decolări dramatice de avioane a sugerat că piloții Wizz Air au avut cea mai joasă aterizare de până acum. Pista aeroportului se găsește în nord-estul insulei Skiathos și este construită între două dealuri, paralelă cu porțiunea de asfalt. Pista relativ scurtă merge de la nord la sud și de la coastă la turn, ceea ce înseamnă că piloții trebuie să se apropie cât mai jos posibil pentru  a putea ateriza. 

Din cauza pistei scurte, unele avioane chiar trebuie să decoleze cu mai puțin combustibil. Multe avioane trebuie apoi să aterizeze câteva minute mai târziu în Salonic, în apropiere, pentru a se alimenta. 

În 2018, un copil britanic a fost rănit după ce a fost aruncat în aer de turbinele unui Airbus 320, după ce a vizitat atracția turistică controversată. Tânărul de 12 ani se afla cu tatăl său privind avioanele care aterizează chiar deasupra capetelor lor, când a fost aruncat la mai mult de 30 de metri prin aer, aterizând pe nisip. 

La începutul aceluiași an, un bărbat care a filmat avioanele care decolarea de la Skiathos a primit șocul vieții sale când a fost și el doborât de forța puternică a motoarelor unei aeronave. GreatFlyer a comparat aterizarea Wizz Air de săptămâna trecută cu o altă aterizare joasă de la Air Italy, în 2013, pe aceeași insulă.

Ca și în cazul zborului Wizz Air, avionul Air Italy a scurtat perimetrul aeroportului cu câțiva metri, ceea ce i-a determiat pe martori să spună că a fost cea mai joasă aterizare surprinsă vreodată într-un video. 

Pot fi până la 100 de persoane în jurul pistei într-o zi plină, iar aeroportul a fost numit European St Maarten - o insulă din Caraibe care este, de asemenea, renumită pentru avioanele sale cu aterizări joase.

Privitul avioanelor care aterizează, o pasiune periculoasă

Observarea avioanelor este o activitate populară pe aeroportul internațional Princess Juliana al insulei Caraibe, dar poate fi și periculoasă. În 2017, o femeie a fost omorâtă după ce un avion care zbura foarte aproape de sol a aruncat-o din picioare.

Ea se ținea de gard când a fost aruncată din picioare, înainte de a se lovi cu capul de stânci, fapt care i-a adus moartea. Turiștii care vizitează plaja urcă în mod regulat pe stânci pentru a vedea avioanele care aterizează, în ciuda semnelor care avertizează în mod special interzicerea acestui lucru.

Un alt aeroport renumit pentru aterizările sale este Aeroportul Tenzing Hillary din Nepal. Pista este construită aproape de marginea unei stânci, ceea ce înseamnă că piloții nu au loc suficient atunci când aterizează.

Doar avioanele mici pot ateriza și decola de pe aeroport, iar piloții trebuie să aibă cel puțin un an de experiență și 100 de misiuni de zbor. Alte aeroporturi cunoscute pentru avioanele lor cu aterizare joasă includ aeroportul Arrecife de pe insula spaniolă Lanzarote și Aeroportul Internațional Phuket din Thailanda.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Mapamond » Momentul spectaculos în care un avion Wizz Air aterizează pe insula Skiathos, la câțiva metri de turiștii aflați pe plajă. VIDEO