Antena Meniu Search
x

Foto "Ne bombardau și casa tremura". Mărturia familiei de irlandezi, blocată în iadul din Gaza. Supravieţuiesc cu 85 de persoane în acelaşi apartament

Război Israel - Hamas. Ibrahim AlAgha și soția sa Hamida se bucurau de o vacanță prelungită în Gaza când au început atacurile aeriene israeliene asupra teritoriului. Cuplul, cetățeni irlandezi, și-a dorit ca cei trei copii ai lor născuți din Dublin să-și cunoască rudele și să învețe despre limbă și cultură. Dar în loc de adunările de familie relaxate la care se așteptau, familia a trebuit să se confrunte cu greve și explozii, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 18.10.2023, 17:12

"Ne bombardau și casa tremura". Mărturia familiei de irlandezi, blocată în iadul din Gaza. Supravieţuiesc cu 85 de persoane în acelaşi apartament
"Ne bombardau și casa tremura". Mărturia familiei de irlandezi, blocată în iadul din Gaza. Supravieţuiesc cu 85 de persoane în acelaşi apartament - Ibrahim Alaagha via BBC

„A fost un bombardament constant, ne bombardau și casa tremura din temelii”, spune el.

Când Israelul le-a spus celor 1,1 milioane de oameni să se îndrepte spre sud înaintea unei invazii terestre așteptate, familia lui Ibrahim și-a împachetat bunurile în apartamentul lor din orașul Gaza și a plecat. S-au adăpostit în casa părinților lui Ibrahim din orașul Khan Younis, din sud. Lor li s-au alăturat rudele și prietenii care încercau și ei să fugă, iar în casă se află acum 90 de persoane.

Cum au ajuns să locuiască cu alte 85 de persoane într-un apartament de 4 camere

„Nu aș refuza niciodată pe nimeni”, adaugă Ibrahim.

Pe acelaşi subiect

Viața pentru 90 de oameni într-o casă cu patru dormitoare nu este ușoară. Grupul încearcă să doarmă în schimburi, doi pe o saltea. Ibrahim, care este inginer, a scos ferestrele pentru a preveni ca sticla să rănească oamenii în cazul unui posibil atac cu drone. Dar cu alimente, apă și energie electrică blocate în Gaza, nimeni nu se poate relaxa cu adevărat.

„Din momentul în care ne trezim și până când dormim, încercăm doar să supraviețuim”, spune el.

Unii din grup încearcă să iasă în fiecare zi pentru a vedea dacă se distribuie conserve. Deși pot coace pâine în cuptorul cu lemne al unui vecin, rezervele lor de grâu și apă sunt în scădere şi nu este suficient pentru mai mult de o masă pe zi. Situația este deosebit de grea pentru cei 30 de copii - dintre care 10 au sub cinci ani.

Drama celor 30 de copii, victime ale războiului adulţilor

„Întotdeauna cer mâncare și apă, iar noi încercăm să le luăm cât putem... E foarte greu. Oamenii mai în vârstă, putem suporta un pic, putem răbda foame, dar când copiii cer mâncare nu le putem spune nu”. Ibrahim este îngrijorat de sănătatea grupului, care include o femeie însărcinată și un bărbat în vârstă cu diabet, despre care spune că va rămâne fără medicamente în curând. Dacă cineva se îmbolnăvește grav, grupul nu îl va putea duce la spital.

Și copiii lui Ibrahim au fost profund afectați de evenimente. Omar și Eileen, în vârstă de doar 4 și 3 ani, se sperie când aud o bubuitură sau o explozie, iar Ibrahim și soția lui încearcă să le distragă atenția prin jocuri. Noaptea, zarva le poate întrerupe somnul și se trezesc țipând. Dar Ibrahim spune că fiul său de 8 ani, Sami, este cel mai tulburat de situație și se teme că dronele îl vor lovi.

„Înțelege ce se întâmplă... poate auzi și simți frustrarea prin care trecem și este cu adevărat îngrijorat”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Mapamond » "Ne bombardau și casa tremura". Mărturia familiei de irlandezi, blocată în iadul din Gaza. Supravieţuiesc cu 85 de persoane în acelaşi apartament