Antena Meniu Search
x

Foto "Nu ezit când apăs pe trăgaci". O ucraineancă, cea mai de temut lunetistă. Iryna a renunţat la familie şi s-a aruncat în prima linie pentru a-şi apăra ţara

Iryna este o ucraineacă de 37 de ani, mamă a doi copii, scundă de înălţime și care cântărește mai puțin de 50 de kg. Hobby-urile ei includ cititul, călătoriile, învățarea limbilor străine și moda. Ea este, de asemenea, o ucigașă foarte instruită și fără milă care face faţă de aproape 2 ani inamicilor în războiul dintre Ucraina şi Rusia.

de Redactia Observator

la 29.10.2023, 18:22

În fiecare zi, treaba ei este simplă și periculoasă în egală măsură: să împuște cât mai mulți soldați ruși. Pentru că Iryna este una dintre doar câteva femei lunetiste din armata ucraineană care își apără patria iubită. „Prima mea ucidere a fost la începutul acestui an. Nu ezit când apăs pe trăgaci. Nu a fost greu și am avut o adrenalină. Nu am simțit plăcere sau bucurie, dar nici nu am plâns sau m-am simțit prost. M-am bucurat că am făcut o treabă bună. Am făcut-o și apoi m-am la bază”, spune ea.

Vorbind încet într-o engleză aproape perfectă, într-o tabără secretă de antrenament aflată la vest de capitala țării Kiev, Iryna explică de ce nu are nicio simpatie pentru numeroasele sale victime: „Rușii au venit aici pentru a invada țara noastră și așa că nu mă simt trist pentru ei dacă mor". Ea preferă să opereze noaptea, deoarece îi oferă ei și observatorului ei - al doilea membru al echipei lor de două persoane, un soldat de sex masculin care o ajută să-și găsească, să observe și să aleagă ținte folosind un telescop termic de mare putere, mai multă siguranță și, de asemenea, mai multe posibilități de a găsi ținte.

Iryna, despre pasiunea ei faţă de locul de muncă

Prin luneta ei, ea îi vede pe soldații ruși ca pe niște forme albe în întuneric. Uneori așteaptă toată noaptea să tragă doar o singură lovitură, dar alteori va trage mai multe în câteva ore. „Lucrez cât mai repede posibil”, spune ea, ceea ce înseamnă că este antrenată să omoare cât mai mulți soldați inamici în cel mai scurt interval de timp. În liniște hotărâtă și mereu calmă, ea vorbește despre satisfacția ei la muncă în același mod în care alții ar putea discuta despre un rol de rutină într-un birou. "Îmi place locul meu de muncă. Am oameni grozavi în jurul meu", spune ea, referindu-se la colegii ei soldați.

Pe acelaşi subiect

Într-un interviu a vorbit public pentru prima dată despre ocupația ei, Iryna își explică motivația pentru a se alătura armatei ucrainene. „Înainte de război, familia mea și cu mine am avut o viață grozavă. Dar rușii au decis să încerce să ne ia totul. Așa că am vrut să îmi protejez țara și familia.”

În ziua în care Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie anul trecut, Iryna, lucra în vânzări și în imobiliare, pentru afacerea familiei. Ea spune că fratele ei i-a trimis un mesaj că războiul a început: „Se speculaseră, desigur, că Rusia va începe războiul, dar nu credeam că ar putea fi adevărat până nu s-a întâmplat”. A doua zi, ea și-a dus documentele la centrul de mobilizare din Lviv și a spus: „Vreau să servesc”.

De la începătoare la locotenent

Cu toate acestea, a existat o problemă, armata ucraineană nu a fost pregătită corespunzător pentru femeile voluntare. A durat patru zile doar înscrierea."Nu eram suficient de puternică pentru a fi un soldat în prima linie, dar am spus că am ceva experiență de tras, ceea ce făcusem ca un hobby. Mi-a dat o pușcă și am început să mă antrenez ca lunetist în martie anul trecut. Antrenamentul este greu, dar nu m-am gândit niciodată să renunț". De atunci, ea a fost repartizată în diferite regimente și unități de primă linie, inclusiv cele care operează în Bahmut, Zoporijie, Donbas și alte regiuni.

Iryna este capabilă să omoare un inamic de la o aproape 2 km, dar spune că este mai ușor și mai eficient să tragi mai aproape de ținta ei. Conform regulilor armatei ucrainene, ea nu poate discuta câți soldați inamici a ucis sau detaliile fiecărei acțiuni. După ce a fost promovată, Iryna este acum ofițer care servește ca locotenent.

Familie nu ştie desăre rolul Irynei în armată

Familia Irynei știe că servește în armată, dar ea nu le-a spus rolul ei precis. Ea spune că mama ei și-ar face prea multe griji pentru siguranța ei dacă ar ști, așa că Iryna le lasă să presupună că este doar o muncă de birou sigură. De asemenea, este reticentă în a discuta detaliile vieții ei personale, în afară de a spune că are un fiu și o fiică de vârstă școlară. Misiunile ei lungi și periculoase, departe de casa ei din vestul Ucrainei, înseamnă că a fost separată de familia ei până la patru luni la un moment dat.

Cu toate acestea, cei mai apropiați prieteni civili ai Irinei sunt conștienți de ceea ce face ea. „Prefer să nu mă gândesc la moarte, dar este posibil. Dacă se întâmplă, vreau să mor repede”. Ea își alege cuvintele cu grijă, ca și cum ar sugera că, dacă ar fi ucisă, ar prefera să fie împușcată de un lunetist rival. Odată ce războiul se termină, Iryna intenționează să părăsească armata și să revină la o viață normală: „Mi-am pus viața în „în așteptare”, dar după victoria noastră vreau să mă întorc la slujba mea anterioară, să călătoresc mai mult, să studiez mai mult și să petrec timp cu prietenii și familia mea.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Mapamond » "Nu ezit când apăs pe trăgaci". O ucraineancă, cea mai de temut lunetistă. Iryna a renunţat la familie şi s-a aruncat în prima linie pentru a-şi apăra ţara