Antena Meniu Search
x

O studentă a vrut să se angajeze la supermarket, însă a renunţat când a aflat salariul. "La 40 de ore pe săptămână e prea puţin"

Aurora este studentă şi se întreţine singură în timp ce frecventează şi cursurile Facultăţii de Ştiinţele Educaţiei din Roma. Tânăra a aplicat pentru un job într-un supermarket cunoscut din Italia, care are magazine deschise şi în România. Însă când a aflat care este salariul şi programul de lucru s-a îngrozit. "E mult prea puţin. Nimeni nu ar trebui să lucreze în asemenea condiţii", spune tânăra studentă. 

de Redactia Observator

la 23.02.2024, 19:16

tanara angajata drept casiera intr-un supermarket
Tânăra a refuzat oferta de angajare de la supermarket - Profimedia (scop ilustrativ)

"Merg la facultate şi mă întreţin singură. 500 de euro pe lună pentru 40 de ore de lucru pe săptămână... mult prea puţin. Nimeni nu ar trebui să lucreze în asemenea condiţii". Sunt cuvintele Aurorei, studentă la Ştiinţele Educaţiei, în Roma. Tânăra îşi căuta de lucru în capitala Italiei, aşa că a dat curs unui anunţ de angajare publicat pe internet de un supermarket cunoscut, prezent şi în România. 

Salariul oferit de supermarket, prea mic

"Era vorba de un internship plătit ca vânzător în supermarket", a precizat ea pentru Fanpage.it. După ce a aplicat pentru job online, Aurora a primit un mail cu privire la fişa postului. Anunţul de angajare suna aşa: "Căutăm candidaţi, chiar şi fără experienţă, cu abilităţi de organizare excelente, proactivi şi motivaţi de dorinţa de a face parte dintr-o echipă. 6 luni de internship plătit, cu salariu între 500 şi 900 de euro pe lună".

Deşi potrivit legilor în vigoare, salariul minim din regiunea Lazio este de 800 de euro pe lună, Aurora susţine că nu ar fi primit mai mult de 500. La câteva zile după ce a aplicat pentru locul de muncă, tânăra a primit un telefon. "Era târziu, în jurul orei 20:00. Mi-am spus de la bun început că e ceva ciudat", povesteşte ea.

Pe acelaşi subiect

După cât timp ar fi primit mai mulţi bani

"Era o femeie care s-a prezentat drept managerul unui magazin din lanţul de supermarketuri. Mi-a explicat câte ceva despre ce face compania, despre cum merg lucrurile. M-a întrebat dacă sunt interesată de job şi desigur că am zis da", adaugă Aurora. Aşa că tânăra a cerut mai multe detalii despre locul de muncă.

"Pentru primele 6 luni, aveam de lucrat 40 de ore pe săptămână pentru un salariu net de 500 de euro pe lună. Apoi urma să semnez un contract de muncă determinat, pe o perioadă de 3 ani, cu un salariu uşor mai mare şi mai puţine ore de lucru. În jur de 700 de euro pentru un job cu jumătate de normă. Desigur, asta dacă voiau ei să mă păstreze", mai spune tânăra italiancă. Abia după mai mulţi ani putea aspira la un salariu de 1.200 de euro pe lună.

Studenta adaugă că nu a primit niciun e-mail sau document scris cu oferta de angajare. Doar acel apel telefonic. "Nu m-a întrebat cine sunt sau de ce vreau să mă angajez. Doar mi-a prezentat condiţiile de lucru. Dar eu mă întreţin pentru facultate, aşa că nu puteam onora locul de muncă", mai spune Aurora. Aşa că tânăra a respins oferta de angajare.

Studenta a respins oferta de angajare

"Am avut în trecut experienţe neplăcute cu multinaţionalele, orele de lucru nu se respectau, munca peste program nu era plătită. Pentru mine a fost traumatizant. Am fugit cât m-au ţinut picioarele când am văzut salariul oferit într-un restaurant tip fast food", povesteşte ea.

Acum, Aurora lucrează într-un restaurant din Trastevere: "Trebuie să îmi iau diploma. Mă plătesc decent, pot să mă întreţin. Nu avem cu toţii privilegiul să puteam refuza un job, dar să lucrezi în asemenea condiţii nu poate fi normal".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 28 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Mapamond » O studentă a vrut să se angajeze la supermarket, însă a renunţat când a aflat salariul. "La 40 de ore pe săptămână e prea puţin"