Antena Meniu Search
x

Tată găsit vinovat pentru omor, după ce şi-ar fi ţinut fata în condiţii mizere şi ar fi lăsat-o să ajungă la 146 de kg: "Aşa nu poate trăi nici un animal"

Un bărbat din Țara Galilor a fost găsit vinovat pentru omor prin neglijenţă, după ce şi-a lăsat fiica de 16 ani cu handicap să ajungă obeză şi să trăiască în condiţii mizere.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 08.02.2023, 11:08

- Profimedia

Alun Titford, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat pentru ucidere din neglijenţă gravă în urma morţii fiicei sale. Kaylea, despre care apropiaţii spuneau că era „o copilă foarte independentă şi amuzantă” şi-a pierdut viaţa la doar 16 ani.

Mama ei, Sarah Lloyd-Jones, a pledat vinovată pentru aceeași acuzație în decembrie. Ea și Titford au șase copii și locuiau împreună în Newtown, Powys, în Țara Galilor. Cuplul va afla sentinţa pe 1 martie. Ar fi prima pedeapsă de acest gen din Marea Britanie în care părinții au fost acuzați că și-au ucis copilul necontrolându-i dieta.

Până la moartea ei, pe 9 sau 10 octombrie 2020, Kaylea „trăia în condiții improprii pentru niciun animal, darămite o fată vulnerabilă de 16 ani, care depindea în întregime de alții pentru îngrijirea ei”, potrivit acuzării.

Adolescenta nu s-ar fi ridicat din pat în toată perioada pandemiei

Pe acelaşi subiect

Kaylea s-a născut cu hidrocefalie și spina bifida, ceea ce însemna că nu își putea folosi picioarele. A urmat o școală obișnuită și folosea un scaun cu rotile pentru a se deplasa și a face sport. Era atât de bună la baschet încât a participat la o zi de cercetare pentru potențialii paralimpici. Înainte de primul lockdown din cauza Covid-19, în martie 2020, Kaylea era elevă la liceul din Newtown, potrivit The Guardian. Cei care au lucrat cu ea au descris-o ca fiind „foarte de independentă” și o fată „drăguță”, „amuzantă și vorbăreață”, cu un mare simț al umorului.

Sănătatea ei s-a deteriorat în următoarele șapte luni, fiind în afara mediului înconjurător, lipsită de posibilitatea de a face sport sau de a comunica cu prietenii, iar în cele din urmă nu s-a mai întors la şcoală.

După ce a fost arestat, Titford a mărturisit poliţiei că nu crede că Kaylea s-a ridicat măcar o dată din pat în toată perioada pandemiei. Când a depus mărturie însă, bărbatul şi-a schimbat povestea. A spus că fata a rămas blocată la pat cu puţin timp înainte de decis, anterior fiind capabilă să se plimbe prin casă î scaunul cu rotile. Mai mult, a menţionat că a intrat ultima oară în dormitorul ei cu două săptămâni înainte de a muri, pentru a-i da un sărut de ziua ei de 16 ani. A insistat că nu a observat nimic neplăcut, cum ar fi un miros urât sau vreun detaliu suspect în privinţa stării ei.

Paramedicilor li s-a făcut rău din cauza mirosului şi mizeriei din camera fetei

Echipajelor de la salvare, chemate la faţa locului la momentul decesului, au declarat că „li s-a întors stomacul pe dos” din cauza mirosului din dormitor. Copila zăcea în „circumstanţe cu adevărat îngrozitoare”; au descoperit viermi sub trupul învineţit din cauza rănilor, hârtia pentru muște atârna de tavan, iar palanul acoperit cu pânză de păianjen care ar fi putut fi folosit pentru a o ajuta pe Kaylea să se ridice din pat era acoperit cu fecale de muște.

Kaylea avea 1,45 metri înălțime și avea un indice de masă corporală de 70 când a murit. În perioada pandemiei fata ar fi ajuns să cântărească 146 de kilograme. Unghiile de la picioare, la care nu putea ajunge, nu fuseseră tăiate de cel puțin șase luni, iar axilele îi erau negre. Cântărea cu 20 de kilograme mai mult decât maximul necesar pentru a putea folosi scaunul cu rotile.

Cauza morții ei a fost înregistrată ca „inflamație și infecție în zone extinse de ulcerație care decurg din obezitate și complicațiile acesteia și imobilitate în urma unui diagnostic cu spina bifida și hidrocefalie”.

Potrivit datelor făcute publice în instanţă, Kaylea a fost externată de la serviciile de fizioterapie și dietetică în anii dinaintea morții sale și a fost văzută ultima oară de un asistent social la domiciliu în 2017. De asemenea, ultima dată mers la medicul de familie în februarie 2020.

Depunând mărturie în timpul procesului, Titford a recunoscut că a eșuat în creşterea fiicei sale că a purtat responsabilitatea comună pentru îngrijirea ei, dar a spus că nu se simte vinovat pentru uciderea ei.

Tatăl a dat vina pe "lene" pentru neglijenţa faţă de fiica lui

El a spus că s-a îndepărtat de Kaylea odată ce aceasta a intrat la pubertate, lăsând toată grija ei în seama lui Lloyd-Jones, care din 2018 a devenit îngrijitoare. El a spus poliției că s-a retras pentru că „era femeie și nu mă simțeam confortabil cu asta”.

Sub jurământ, el și-a învinuit în mod repetat propria lene pentru că nu a încercat să aibă grijă de Kaylea şi nici nu a încurajat-o să aibă o dietă sănătoasă. Avocatul său a încercat să sugereze că, deoarece a lucra multe ore, uneori șapte zile pe săptămână, pur și simplu nu era conștient de deteriorarea sănătății fiicei sale.

Cazuri similare au avut loc în SUA

Se crede că aceasta este prima dată în Marea Britanie când părinții sunt urmăriți penal pentru omucidere din culpă, deoarece nu au gestionat greutatea copilului şi nu au luat măsuri pentru bunăstarea acestuia în ceea ce priveşte o dietă sănătoasă, dar au existat câteva cazuri similare în SUA.

Marlene Corrigan a fost găsită vinovată de abuz asupra copilului în 1997, după ce fiica ei de 300 kg, Christina, în vârstă de 13 ani, a murit pe podeaua sufrageriei casei familiei, murdară, acoperită cu escare și înconjurată de pachete goale de alimente.

Doi copii din West Sussex au fost plasați în plasament în 2020, după ce un tribunal a constatat că părinții lor nu au putut să le gestioneze greutatea. Înainte de a fi luati în îngrijire, consiliul local plătise abonamentul la sală de sport și Fitbits pentru copii și îndrumase familia să se intereseze la o clinică de obezitate, dar copiii, în vârstă de 16 și 13 ani, au continuat să se îngrașă.

Titford a fost eliberat pe cauțiune înainte de audierea pentru condamnare de luna viitoare.

Circumstanțele morții lui Kaylea au fost tragice, iar părinții ei vor trebui să trăiască cu rolul pe care l-au jucat în asta pentru tot restul vieții”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei Dyfed-Powys.

Verdictul de vinovăție a reprezentat „dreptate pentru Kaylea”, a spus DCI Jonathan Rees.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Mapamond » Tată găsit vinovat pentru omor, după ce şi-ar fi ţinut fata în condiţii mizere şi ar fi lăsat-o să ajungă la 146 de kg: "Aşa nu poate trăi nici un animal"