Antena Meniu Search
x

Un cuplu din Franţa a ratat şansa de a se îmbogăţi, după ce a vândut o mască africană cu doar 150 de euro. Comerciantul care a primit-o a obţinut 4,2 milioane de euro 

Un cuplu de pensionari din Franţa a vândut o mască africană unui comerciant de obiecte vechi cu doar 150 de euro, urmând să afle că piesa din lemn avea o valore de peste patru milioane de euro, fiind un exemplar a cărui estetică a i-a inspirat pe Picasso şi Modigliani, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 15:55

Un cuplu din Franţa a ratat şansa de a se îmbogăţi, după ce a vândut o mască africană cu doar 150 de euro. Comerciantul care a primit-o a obţinut 4,2 milioane de euro
Un cuplu din Franţa a ratat şansa de a se îmbogăţi, după ce a vândut o mască africană cu doar 150 de euro. Comerciantul care a primit-o a obţinut 4,2 milioane de euro - Profimedia
  • re

"Trebuie să dai dovadă de un pic de bună credinţă şi de onestitate. Clienţii mei nu ar fi vândut niciodată această mască la acest preţ dacă ar fi ştiut că este vorba despre o piesă extrem de rară", a declarat luni pentru AFP avocatul pensionarilor, Frederic Mansat Jaffre.

Cuplul a apelat la judecători pentru a recupera valoarea reală a măştii vândute

Cazul va fi judecat la 31 octombrie în faţa tribunalului judiciar din Ales (Gard), a cărui decizie este aşteptată la sfârşitul anului.

În septembrie 2021, cei doi pensionari din Eure-et-Loir, în prezent în vârstă de 88 şi, respectiv, 81 de ani, au apelat la un comerciant de obiecte vechi pentru a se debarasa de piesele pe care doreau să le vândă din reşedinţa lor de vacanţă din Gard, a declarat avocatul lor, confirmând o informaţie apărută în publicaţia Le Monde.

Pe acelaşi subiect

Aceştia i-au vândut, printre altele, pentru 150 de euro, o mască din lemn care aparţinuse unui strămoş, un fost guvernator colonial în Africa.

Masca originară din secolul al XIX-lea, printre singurele 10 exemplare din lume

Şase luni mai târziu, cuplul a citit în ziar că, peste două zile, la Montpellier, se va organiza vânzarea "unei măşti extrem de rare din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăţi secrete a populaţiei Fang din Gabon".

Fotografia confirma că era vorba de vechea lor mască, a cărei estetică a inspirat pictori precum Modigliani şi Picasso şi din care au mai rămas circa zece exemplare în întreaga lume.

În catalogul licitaţiei se precizează că masca a fost "colectată în jurul anului 1917, în circumstanţe necunoscute, de către guvernatorul colonial francez Rene-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), probabil în timpul unei călătorii în Gabon".

Exemplarul a fost vândut cu 4,2 milioane de euro

La licitaţia din 26 martie 2022, masca a fost vândută pentru suma de 4,2 milioane de euro, fără taxe, practic un record pentru un obiect de acest tip, în pofida protestelor din sală ale gabonezilor care au cerut "restituirea" acesteia ţării sale de origine.

Comerciantul a propus suma de 300.000 de euro pensionarilor, care "nu au văzut niciodată cecul", a explicat pentru AFP avocatul lor. Tribunalul din Ales ar putea decide asupra unei împărţiri mai echitabile a veniturilor din vânzare, a precizat el.

Până atunci, conturile bancare ale comerciantului rămân îngheţate, în urma unei decizii a curţii de apel din Nîmes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » Un cuplu din Franţa a ratat şansa de a se îmbogăţi, după ce a vândut o mască africană cu doar 150 de euro. Comerciantul care a primit-o a obţinut 4,2 milioane de euro