Antena Meniu Search
x

Video "Un dezastru! Au căzut ca muștele". 50 de vaci au murit în câteva minute, una după alta, sub privirile îngrozite ale crescătorului, pe un câmp din Italia

Au murit una după alta. Cincizeci de vaci ucise de sorg, o plantă foarte rezistentă în condiții de secetă. Cel puțin aceasta este ipoteza experților de la Institutul Zooprofilactic din Italia. Cauza morții, însă, va fi stabilită în urma analizelor. "I-am întrebat și pe fermierii din zonă, nimeni nu-și amintește un fapt similar", spune primarul din Sommariva del Bosco, regiunea italiană Cuneo, unde s-a produs grozăvia.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 09.08.2022, 16:47

"Un dezastru! Au căzut ca muștele". 50 de vaci au murit în câteva minute, una după alta, sub privirile îngrozite ale crescătorului, pe un câmp din Italia - torino.corriere.it

"Au căzut ca muștele. Fără ca noi să putem face ceva pentru a le salva", spune Giacomino Olivero, crescător de bovine piemonteze în Sommariva Bosco.

Italianul de 58 de ani este în stare de șoc, după ce o treime din animalele pe care le-a crescut au murit sub ochii lui, în timp ce pășteau. Iar imaginile surprinse pe câmpul din Cuneo sunt teribile. 

"Un dezastru! Tocmai au sosit veterinarii să strângă carcasele vacilor. Camionul așteaptă să le ia", spune Giacomino, potrivit La Repubblica.

Pe acelaşi subiect

Alături de el este nepotul său, care a fost și el prezent când cele 50 de vaci au murit pe câmp.

Animalele "au început să tremure, să cadă și să se sufoce"

Sâmbătă, Giacomino Olivero, un vechi crescător de bovine din rasa Piemontese, și-a dus cele 160 de vite, majoritatea gestante, pe un teren pe care îl deținea, la aproximativ un kilometru de grajduri. Un câmp cultivat cu sorg, o plantă care se poate adapta la condiții de mediu deosebit de ostile, rezistentă la secetă. Animalele au început să pască și apoi, una după alta, au căzut fără viață. 

"Junincile și vacile adulte au început să tremure, să cadă și să se sufoce. Totul în câteva minute. A fost îngrozitor. Totul s-a întâmplat în doar câteva minute. Am dat imediat alarma și au intervenit medicul veterinar al companiei, împreună cu carabinierii silvici din Bra. Am încercat să salvăm celelalte animale", povestește Olivero.

În ceea ce privește cauzele nenorocirii, nu există nicio îndoială că a fost vorba de sorg, scrie Corriere della Sera. În condiții de secetă, planta tânără dezvoltă substanțe toxice, inclusiv cianură de hidrogen, care este letală pentru bovine. 

"Fermierii știu că sorgul și porumbul pot produce toxine atunci când sunt sub stres hidric: cei care cresc vaci de lapte știu bine acest lucru. Dar nimeni nu se aștepta la ceva atât de grav", explică Elia Dalmasso, din Cuneo, recent numit președinte al Ara Piemonte e Liguria, o asociație de crescători care reunește 6.300 de ferme din cele două regiuni, peste un milion de capete, dintre care 300.000 de bovine piemonteze.

Institutul Institutul Zooprofilactic efectuează în continuare teste pe materialul prelevat sâmbătă la Sommariva del Bosco, pentru a stabili cauza morții animalelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Mapamond » "Un dezastru! Au căzut ca muștele". 50 de vaci au murit în câteva minute, una după alta, sub privirile îngrozite ale crescătorului, pe un câmp din Italia