Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un tânăr a rămas paralizat, după ce s-a lovit cu capul de o stâncă în timp ce făcea scufundări cu prietenii, în vacanţă, în UK

O vacanţă cu prietenii s-a transformat într-un coşmar pentru în tânăr de doar 20 de ani. În timpul unor scufundări, acesta şi-a lovit capul de o stâncă şi a rămas parlizat de la gât în jos. Salvat şi transprotat de urgenţă la spital, medicii nu i-au dat nicio şansă, dar nu a renunţat să spere. Învaţă acum să meargă şi speră ca într-o bună zi să poată spune că a revenit totul la normal.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 11.01.2022, 11:30

Callum Jones, în vârstă de 21 de ani, din Pembroke Dock, Țara Galilor de Sud, juca cricket pe plajă în zona Freshwater East cu prietenii săi, în ziua în care s-a produs tragedia. A rămas paralizat de la gât în jos, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor sale de recuperare, dar acum învaţă să meargă din nou. şi speră că într-o zi viţa lui se va întoarce la normal.

Tânărul a plutit cu faţa în jos în speranţa că cineva îl va vedea şi îl va salva

După ce s-au distrat făcând cricket, tânărul, la acea vreme în vârstă de 20 de ani, a intrat în mare pentru a face scufundări, un lucru pe care îl mai făcuse însă de atâtea ori şi nimeni nu avea de ce să-şi facă griji în privinţa lui. Totuşi, la un momentdat s-a lovit cu capul de o stâncă; şi-a dat seama imediat că ceva nu este în regulă – nu se mai putea mişca, plutind pur şi simplu cu faţa în jos, în speranţa că cineva va observa şi va veni să îl salveze.

"Am sărit în apă și am dat cu capul de o stâncă. Pur și simplu pluteam în apă şi nu îmi mai puteam mişca corpul”; a povestit Callum. „Am intrat în panică de la început şi mi-am dat seama că ceva nu e ok, am rămas întins şi am sperat că va veni cineva”

Pe acelaşi subiect

Din fericire, prietenii lui au observat că nu se mai mişcă şi au încercat să îl întoarcă pentru a putea respira, Callum putând doar să rostească „ajută-mă”. A fost pus pe o placă şi dus imediat la mal.

„Am fost puţin şocat, într-adevăr, nu ştiam ce mi se întâmplă, dar ştiam că ceva nu era bine”, a spus Callum.

Medicii au fost rezervaţi în privinţa şanselor sale de refacere

Tânărul a fost transportat de urgență la Spitalul Glangwilli din Carmarthen, unde medicii i-au spus că are o fractură la C5, un os aflat în zona gâtului și că va trebui transportat cu avionul la Cardiff pentru o intervenție chirurgicală de urgență. Acolo, chirurgii au îndepărtat osul rupt şi l-au înlocuit cu o grefă osoasă extrasă din şold, apoi a fost plasat în comă indusă timp de cinci zile. Trebuia să mai aştepte alte opt zile până să poată respira singur, aflând ulterior amploarea rănilor sale.

„Nu aveam idee ce se întâmplă”, a spus el.

La câteva săptămâni distanţă au început procedurile de recuperare, o perioadă despre care Callum spune că „nu a fost deloc grozavă”.

„Probabil la început, când mi-au spus că s-ar putea să nu mă mai mişc niciodată, că o să fiu practic un nimic, când am auzit prima dată asta mi-a fost foarte greu. Sunt destul de norocos. În mod normal, dacă îţi fracturezi C4, nu mai poţi să respiri singur. Eu aveam C5. Deci puţin mai sus şi ar fi fost o altă poveste”, îşi aminteşte tânărul.

Îngheţata, prima dorinţă a lui Callum din spital

Au trecut 18 zile până a putut să înceapă din nou să mănânce orice şi a optat atunci pentru îngheţată. În primele 8 săptămâni slăbise aproape 13 kilograme, aproape că era de nerecunoscut: „Nu puteam să mişc nimic, dar trebuia să revin la normal cât de mult pot. Nu are rost să mă opresc. Nu sunt unul care să-şi plângă de milă. Prefer să lupt şi să continui până când va fi bine”

Medicii sunt reticenţi în a-i da lui Callum un prognostic definitiv, deoarece leziunile coloanei vertebrale sunt greu de prezis. „La început, totul părea să fie foarte foarte rău. Au spus să nu mă aştept să mai pot face vreodată ceva, dar mi-au spus că există totuşi şi o şansă. Iar atât timp cât există o şansă, mă voi concentra pe asta, mă voi agăţa de asta”, a adăugat Callum, potrivit Mirror

Familia tânărului, mama Joanna şi tatăl Dean, dar şi iubita lui, Phoebe, precum şi cei trei fraţi ai acestuia îi sunt alături şi îl sprijină în fiecare moment. Şi-a creat de asemenea un cont de Instagram unde îi ţine pe apopiaţi la curent cu progresul pe care îl face.

La două luni de la accident şi-a recăpătat deja o mişcare minoră la nivelul membrelor inferioare. În ziua 85, s-a ridicat pentru prima dată sprijindindu-se de o un aparat. A fost prima dată când stătea în picioare după 12 săptămâni. A spus că a ameţit imediat şi a crezut că va leşina. În prezent se poate aşeza singur, folosind o bicicletă specială care îl ajută să-şi mişte picioarele şi o placă de înclinare. Urmează zilnic şedinţe de fizioterapie intensivă la clinica Llandough, din Cardiff.

Datorită progresului său, Callum a putut să ajungă acasă de Crăciun şi să fie alături de familie.

„M-am relaxat în casă, câteva beri, mâncare bună”, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Mapamond » Un tânăr a rămas paralizat, după ce s-a lovit cu capul de o stâncă în timp ce făcea scufundări cu prietenii, în vacanţă, în UK