Antena Meniu Search
x

Un tânăr de 20 de ani a mers la un dermatolog după ce i-au apărut pete roşii pe tot corpul. A rămas şocat când a aflat diagnosticul: lepră

Un tânăr de 20 de ani a decis să meargă la un dermatolog după ce a observat că i-au apărut pete ciudate și inconfortabile pe tot corpul. A fost şocat însă să afle diagnosticul medicilor: lepră, o boală rară care este încă stigmatizată în societate.

de Redactia Observator

la 21.07.2023, 16:12

- Shutterstock

Prima serie de teste a ieșit negativă, însă petele, care continuau să îl deranjeze pe bărbat, creșteau, iar pacientul a ajuns să nu mai simtă atingerea sau temperatura. Pe lângă erupția cutanată, degetele i s-au îndoit și avea dificultăți în a-și ridica piciorul.

Analizele ulterioare au scos la iveală faptul că avea lepră

Deși este rară în SUA, lepra este încă stigmatizată în multe zone ale lumii, ceea ce poate determina oamenii să amâne tratamentul, chiar dacă boala este vindecabilă. Lepra, cunoscută și sub numele de boala Hansen, este cauzată de bacteria Mycobacterium lepromatosis.

Doar aproximativ 150 de persoane din Statele Unite ale Americii fac anual infecția, iar la nivel mondial aproximativ 250.000 de persoane, relatează Insider.

Cum se răspândeşte lepra

Se crede că lepra se răspândește prin intermediul stropilor din nas și gură și prin contactul apropiat și prelungit cu o persoană care are infecția, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Adesea, este nevoie de ani de zile pentru ca simptomele să se dezvolte, dar dacă nu este tratată poate duce la afectarea nervilor, lucru pe care acest pacient l-a suferit la mâini și picioare. De asemenea, poate afecta nervii din ochi, ceea ce poate duce în cele din urmă la orbire, și membranele mucoase ale tractului respirator superior, ceea ce poate provoca nas înfundat și sângerări nazale, portivit Mediafax.

Organizația Mondială a Sănătății lucrează în prezent la eliminarea completă a leprei. În 2019, 45 de țări au raportat zero cazuri noi, iar 99 au raportat mai puțin de 1000 de cazuri noi. Una dintre țările în care lepra încă se răspândește este Samoa, de unde provenea acest pacient.

Cu cât lepra este depistată mai devreme, cu atât este mai probabil ca un pacient să se recupereze fără probleme de durată. Odată ce un pacient începe tratamentul, acesta nu mai este contagios.

Pacientului i-au fost prescrise 12 luni de antibiotice, precum și medicamente pentru a gestiona durerile. La două luni de la prescrierea medicamentelor, erupția și durerile s-au ameliorat substanțial, iar după 11 luni a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a corecta o parte din leziunile nervoase de la mână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Mapamond » Un tânăr de 20 de ani a mers la un dermatolog după ce i-au apărut pete roşii pe tot corpul. A rămas şocat când a aflat diagnosticul: lepră