Vânătoare de maimuțe "teroriste" în Japonia. O grupare de macaci a rănit zeci de oameni în ambuscade
Un membru al unei grupări de maimuțe care a terorizat localnicii din orașul japonez Yamaguchi a fost prins și anihilat, transmite BBC, în ceea ce reprezintă o adevărată vânătoare de macaci agresivi. Zeci de oameni, între care și copii, au fost atacați în ultimele săptămâni de primatele cu tendințe violente.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Situație mai puțin obișnuită în orașul Yamaguchi, din vestul Japoniei, acolo unde macacii au rănit aproape 50 de oameni. Autoritățile nu au mai stat pe gânduri și, în urma unei prime operațiuni, au reușit să găsească un mascul "vinovat" în preajma unui liceu, cu ajutorul vânătorilor specializați.
Potrivit sursei citate, niponii vânează macacii, o specie de maimuțe care se întâlnește din Japonia până în Afganistan, încă de când au început atacurile asupra adulților și copiilor, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Din fericire, nu au existat decese, însă zeci de oameni s-au ales cu zgârieturi și mușcături ușoare, în urma atacurilor. De altfel, în zona respectivă se raportează în continuare incidente de acest gen, iar autoritățile continuă căutarea specimenelor responsabile, a declarat pentru AFP un oficial de la depamentul local de agricultură. "Martorii oculari descriu maimuțe de diferite dimensiuni și, chiar și după capturare, am primit rapoarte despre noi atacuri", a spus el.
Maimuțele au pătruns în case și grădinițe
Maimuța capturată avea aproximativ patru ani și o jumătate de metru înălțime. Macacii japonezi sunt prezenți în mare parte a teritoriului japonez și, în unele zone, sunt considerați dăunători, din cauza faptului că distrug culturi și uneori intră în case. Cu toate acestea, atacurile din Yamaguchi sunt neobișnuite. Un oficial al orașului a spus înainte de capturarea masculului că este "rar să vezi atât de multe atacuri într-o perioadă scurtă de timp".
"Inițial, doar copiii și femeile au fost atacați", au precizat autoritățile, adăugând că "recent au fost vizate persoane în vârstă și adulți". Eforturile anterioare de a captura animalele cu capcane au eșuat, iar patrulele de poliție înființate la începutul lunii iulie au fost fără succes.
Rapoartele includ o fetiță de patru ani zgâriată, după ce o maimuță a pătruns în apartamentul ei, și un caz în care un animal a intrat într-o clasă de grădiniță. Odată o specie vulnerabilă, macacii japonezi au cunoscut recent o creștere a populației. Acest lucru a dus la "conflicte grave" cu oamenii, potrivit cercetărilor de la Universitatea Yamagata. Schimbările în comportamentul uman și reducerea mediului forestier ar putea fi printre cauzele acestor incidente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰