Brânza cu ciocolată, noul desert al moților din zona Arieşeniului
Brânza dulce, numai bună de folosit la plăcinte, este făcută de sute de ani de moţii din zona Arieşeniului. Gusturile au evoluat, la fel şi apetitul turistilor pentru desert. Aşa că, mai nou, produsul vedetă al zonei este brânza cu ciocolată. Oaspetii privesc cu surprindere platourile aduse la mese, însă cine apucă să guste cere garantat încă o porţie.
Brânza dulce, numai bună de folosit la plăcinte, este făcută de sute de ani de moţii din zona Arieşeniului. Gusturile au evoluat, la fel şi apetitul turistilor pentru desert. Aşa că, mai nou, produsul vedetă al zonei este brânza cu ciocolată. Oaspetii privesc cu surprindere platourile aduse la mese, însă cine apucă să guste cere garantat încă o porţie.
Gazda încălzeşte laptele pentru a fi transformat în brânză. Şi porţionează cu grijă ciocolata de casă. Sunt ingrediente pe care în mod normal nu le-ai asocia. Însă amândouă vor ajunge în acelaşi desert.
Brânza se foloseşte în zona Arieşeniului de sute de ani pentru deserturi. Se pune la păstrare în doabă - adică în putinei - şi se foloseşte la reţetele tradiţionale: fie cu mămăligă, fie la plăcinte. Brânza cu ciocolată, în schimb, e o invenţie recentă.
Amestecul de brânză proaspătă şi ciocolată este pus apoi la stors. După ce umezeala a dispărut, este numai bun de servit.
Platorurile de brânză în care au fost puse ingrediente surpriză sunt din ce în ce mai apreciate în Arieşeni. Pe lângă ciocolată mai găsim ardei gras roşu sau prune uscate.
Brânzeturile făcute în Arieşeni pot fi servite lângă dulceţuri sau zacuscă. Mulţi turişti pleacă acasă cu astfel de suveniruri, oferite de gazde
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰