Antena Meniu Search
x

Doliu în cinematografie! A murit actrița americană Maureen O'Hara

Actrița americană de origine irlandeză Maureen O'Hara, eroina roșcată din "Ce verde era valea mea" (1941) și "Miracolul de pe strada 34" (1947), a murit la vârsta de 95 de ani

Actrița americană de origine irlandeză Maureen O'Hara, eroina roșcată din "Ce verde era valea mea" (1941) și "Miracolul de pe strada 34" (1947), a murit la vârsta de 95 de ani

Vedetă a vârstei de aur a Hollywoodului — anii 1940-1950—, actrița a jucat în peste 60 de filme, fiind considerată în acea vreme una dintre cele mai frumoase femei din lume. A murit la domiciliul său din Boise, statul Idaho (vestul Statelor Unite), transmite duminică AFP.

S-a remarcat în roluri de femeie curajoasă în mai multe filme regizate de John Ford, alături de John Wayne. În memoriile sale, actrița menționează o afirmație a colegului său de platou, John Wayne: "Am avut mulți prieteni și prefer compania bărbaților, cu excepția lui Maureen O'Hara. Este un tip super".

"Cu mare tristețe anunțăm că Maureen O'Hara a murit astăzi, în somn, din cauze naturale", a scris familia într-un comunicat citat de cotidianul Irish Times. "A murit în pace, înconjurată de familia iubitoare, sărbătorindu-i viața și ascultând muzica din filmul ei preferat, +The Quiet Man+", adaugă textul comunicatului.

Supranumită "regina Technicolorului " pentru părul său roșcat aprins și ochii verzi, Maureen O'Hara s-a născut în 1920 la Ranelagh (sudul orașului Dublin) și a traversat Atlanticul în 1939 pentru a face carieră la Hollywood.

Președintele irlandez Michael Higgins și-a exprimat "profunda tristețe" față de dispariția "actriței remarcabile și polivalente, a cărei prestație în cinematografie va trece proba timpului".

"Maureen O'Hara a plecat din Irlanda ca să își făurească o viață plină de glorie în America, însă în inima și mintea tuturor irlandezilor Maureen era chintesența poveștii de succes irlandeze", a spus și ministrul irlandez al Culturii, Heather Humphreys.

Și actrița americană Jesica Chastain i-a adus un omagiu, "de la o roșcată tenace la alta": "Recunoscătoare pentru lumina pe care ai emanat-o", a scris ea pe Twitter.

Maureen O'Hara a părăsit marele ecran în anii 1970 pentru a conduce o companie aeriană alături de soț. La moartea acestuia, ea a devenit prima femeie din istoria Statelor Unite din fruntea unei companii aeriene regulate.

A primit un premiu Oscar de onoare în 2014.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Mondene » Doliu în cinematografie! A murit actrița americană Maureen O'Hara