Antena Meniu Search
x

Victime ale modei: cum ne ÎMBOLNĂVESC hainele

”Victimă a modei” desemnează o persoană incapabilă să reziste schimbărilor de modă și stil. O astfel de victimă devine obsedată de ideea de a ține pasul cu toate noile tendințe oricât ar fi de exagerate ori trecătoare

”Victimă a modei” desemnează o persoană incapabilă să reziste schimbărilor de modă și stil. O astfel de victimă devine obsedată de ideea de a ține pasul cu toate noile tendințe oricât ar fi de exagerate ori trecătoare

Un studiu recent demonstra cât de severe sunt consecințele dezgolirii și expunerii la soare - cel mai relevant exemplu în acest sens, costumele de baie din 1900 și costumele ”bikini” din ziua de azi. Efectul acestora l-a constituit creșterea incidenței melanomului malign (cea mai gravă formă de cancer al pielii).

Însă, până la cancer, există o serie de probleme de sănătate ce sunt cauzate ori favorizate de purtarea frecventă a anumitor modele de haine sau accesorii.

Tocurile înalte

Purtate frecvent, acestea pot determina scurtarea tendonului lui Ahile şi apariţia tendinitei ahiliene (inflamaţia acestui tendon), însoţită de dureri puternice. În aceeași măsură. poate crește riscul apariției monturilor, deoarece în pantofii cu toc degetele de la picioare stau înghesuite.

Șlapii

Foarte la modă vara, aceștia trebuie purtați în anumite perioade - la ştrand sau în concediu, la mare - și nu ar trebui să constituie o încălţăminte de zi cu zi. Dând senzația că se pierd ușor din picioare, ei afectează biomecanica piciorului. Când păşim, degetele picioarelor încearcă involuntar să „apuce” talpa şlapilor, pentru a reda stabilitatea ansamblului picior-încălţăminte iar repetat, acest efort suprasolicită muşchii şi tendoanele - ducând la apariţia tendinitei – şi poate deforma degetele.

Fusta „creion”

Cu o croială îngustă, ce limitează lungimea pasului, aceasta afectează echilibrul şi reduce mult mobilitatea genunchilor.  În cazul multor sarcini de zi cu zi, purtătoarele acestui tip de fustă tind să se aplece, îndoind spinarea, în loc să îndoaie genunchii. Pe moment, nu sunt resimțite probleme însă, cutimpul, efectele se vor concretiza prin întinderi musculare sau afecţiuni ale discurilor intervertebrale.

Portofelele voluminoase și telefoanele mobile de dimensiuni mari

Purtate de bărbați în buzunarul de la spatele pantalonilor, acestea pot determina persoana în cauză să se așeze într-o poziţie uşor asimetrică, având coloana uşor torsionată (răsucită). Asimetria va fi resimțită de coloană și, de aici, pot apărea durerile lombare.

Pantalonii strâmți

În cazul blugilor foarte strânşi pe corp, aceștia pot cauza deformarea mersului firesc. Ca urmare, articulaţiile membrelor inferioare şi coloana încasează şocurile la intensitate mare şi, în cele din urmă, se fac simţite consecinţele, sub forma unor dureri de încheieturi şi de spate. Blugii foarte strâmţi dăunează sănătăţii nu doar în mers, ci şi în repaus: în poziţia aşezat, aceşti pantaloni restricţionează circulaţia sângelui la nivelul picioarelor, în abdomen şi în zona inghinală.

Gențile mari

Moda genților mari provoacă probleme atât femeilor cât și bărbaților. Acestea provoacă nu numai dureri şi inflamaţii temporare, dar poate cauza şi deformări permanente ale scheletului.

Sutienele

Sutienele nepotrivite în raport cu mărimea şi forma sânilor sunt o problemă larg răspândită şi contribuie într-o măsură însemnată la apariţia durerilor de spate, ceafă şi umeri.

Curelele și cordoanele

Nu numai că jenează respiraţia şi digestia şi pot pricinui senzaţii de amorţeală (şi iritaţii când e cald), dar au fost asociate chiar cu creşterea riscului de cancer al esofagului, deoarece favorizează refluxul gastroesofagian (trecerea conţinutului foarte acid al stomacului în esofag), afectând mucoasa esofagului şi producând leziuni ce pot evolua spre cancer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Mondene » Victime ale modei: cum ne ÎMBOLNĂVESC hainele