Antena Meniu Search
x

Video 8 din 10 români suferă de afecţiuni gingivale. Care sunt cauzele şi cum pot fi tratate

Dacă sângeraţi când vă spălaţi pe dinţi sau vă dor gingiile vă spune care sunt problemele, dar şi cum le rezolvaţi, Mădălina Iacob, la rubrica medicală.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 26.07.2021, 09:03

Vezi și

8 din 10 români sunt afectaţi de bolile gingivale. Primele simptome sunt sângerarea la periaj, schimbarea culorii gingiei sau inflamarea ei.  Gingivita poate fi tratată dacă ajungem la timp în cabinetul stomatologic. Dar dacă nu o luăm în serios, se poate transforma în parodontită, o boala ireversibilă.

Semnele gingivitei sunt gingiile inflamate roşii burjonate, sensibile la atingere, pacientul sângerează când efectuează un periaj acasă sau pur şi simplu se atinge pe gingii. Sunt primele semne pentru care trebuie să ne prezentăm în cabinetul stomatologic. Principalul factor care determină gingivita este placa bacteriană. 8 din 10 romani pot fi afectaţi de această boală.

"Primul semn pe care îl acuză pacientul este sângerarea gingivală, odată netratată poate să ducă la parodontită superficială marginală sau profundă. Afectează susţinerea dintelui, are mobilitate, începe să doară la masticaţie. Trebuie să înţelegem că gingivita este singura boală reversibilă. Restul sunt ireversibile. La parodontită apare sângerarea, apare mobilitatea dentară, halena fetidă, adică respiraţie urât mirositoare. Un pacient parodontopat vine la control toată viaţa poate să ducă chiar la pierderea dinţilor", a declarat Florian Tudorache, medic stomatolog.

Dacă igiena nu este una riguroasă, atunci placa bacteriană invadează şi suprafaţa subgingivală şi determină inflataţii şi mai grave. Iar obturaţiile şi coroanele pot fi şi ele un factor de risc.

Pe acelaşi subiect

"În primul rând trebuie să ne alegem corect periuţa dentară. Este recomandată evitarea celor electrice în cazul persoanelor cu astfel de probleme parodontale pentru a nu traumatiza gingia. Să alegem o periuţă cu perii moi sau medii în unghi de 45 de grade, în contact cu ţesutul gingival şi suprafaţa dentară, mişcare de la gingie spre dinte pentru a îndepărta toate resturile alimentare şi toată placa de pe dinţi", a declarat Alexandra Neacşu, medic stomatolog.

Tratamentul în cabinet poate fi de lungă durată dacă nu suntem atenţi la cele de dinainte. "Avem nevoie de detartrajul supragingival, după care intrăm să facem curăţarea în şanţurile gingivale unde pătrunde placa bacteriană. Putem curăţa în câmp deschis sau în câmp închis, avem nevoie de şuturi de anestezie sau putem igieniza cu ajutorul laserului. De asemenea, sunt antibiotice pentru şanţul gingival, tratamentul este complex şi de lungă durată", a declarat Floriana Tudorache, medic stomatolog.

Aşadar, avem grijă de gingiile noastre şi pe lângă controlul în cabinet o dată la şase luni, e nevoie şi de un periaj corect acasă. Nu neapărat cu periuţă electrică, mai ales dacă ştim deja că avem probleme cu gingiile. Periajul trebuie să fie însoţit şi de duşul bucal neapărat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Observator Medical » 8 din 10 români suferă de afecţiuni gingivale. Care sunt cauzele şi cum pot fi tratate