Antena Meniu Search
x

Video Afecţiunea care poate fi prevenită fără medicamente, înainte să fie prea târziu. "Nu te doare, dar apare infarctul"

Dislipidemia este o afecţiune complexă cauzată fie de predispoziţii genetice, fie de un stil de viaţă dezechilibrat. Această afecţiune poate, însă, să afecteze pe oricine, indiferent de vârstă sau greutate corporală. Iată ce schimbări trebuie să facem în viaţa noastră pentru a evita complicaţiile acestei boli.

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 07:53

Vezi și

Dislipidemiile sunt tulburări metabolice complexe, adesea trecute cu vederea, care implică modificări anormale ale nivelurilor de grăsimi din sânge. Contrar percepției comune, ele nu se limitează la persoanele supraponderale sau cu obiceiuri alimentare nesănătoase. Aceste afecțiuni pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau greutate corporală.

Ce sunt dislipidemiile

Dislipidemiile reprezintă o tulburare a metabolismului grăsimilor. Și aici ne referim fie la colesterol, fie la trigliceride, ale căror valori cresc peste limitele normale, iar cea mai gravă consecință este ateroscleroza.

"O modificare a profilului lipidic nu te doare, dar consecinţele pot să te ducă către o unitate medicală. Dislipidemiile sunt legate de procesul de ateroscleroză. Asta înseamnă, în limbaj colocvial, îmbătrânirea vasului. Un pacient cu dislipidemie se trezește direct cu complicaţia pentru că nu te doare colesterolul crescut, dar apare infarctul", explică Anca Tâu, medic cardiolog.

Pe acelaşi subiect

Ca să nu ajungem acolo, ideal ar fi să urmărim cu atenție valorile grăsimilor în sânge, mai ales dacă avem și alți factori de risc. Ce înseamnă asta: viață dezordonată și sedentară, greutate crescută, sau un material genetic care ne predispune la dislipidemie.

Colesterolul, duşmanul inimii

"Mai mulţi factori de risc înseamnă aşa: hipertensiune, ereditate, diabet, obezitate. Modificarea stilului de viaţă presupune în primul rând o dietă. Pe lângă dietă este importantă şi activitatea fizică. Înseamnă cel puţin 30 de minute pe zi, nu neaparat la sală, ci mers pe jos alert, ca şi când am pierde autobuzul", spune Anca Tâu, medic cardiolog.

Dislipidemiile sunt primare și secundare, pot fi așadar o problemă în sine - genetică de cele mai multe ori - sau o consecință a unor boli, cum ar fi hipotiroidia, diabetul zaharat, obezitatea sau bolile autoimune. În funcție de fiecare caz în parte, dar și de tipul valorilor, medicul poate recomanda și medicație. Cu toate acestea, procesul de aterosleroză nu este reversibil. 

"Programele de prevenție sunt foarte importante și atunci cand se diagnostichează o dislipidemie primară trebuie un tratament agresiv pentru ca procesele să fie încetinite", adaugă Anca Tâu, medic cardiolog.

Fumatul şi alcoolul, factori de risc

Fumatul și consumul de alcool sunt și ele incriminate atunci când valorile grăsimilor în sânge cresc. Specialiștii spun însă că dacă intervenim asupra a ceea ce putem interveni, complicațiile dislipidemiilor pot fi ținute sub control, evoluția aterosclerozei încetinită, iar riscurile pentru sănătate diminuate. 

Cele mai importante măsuri sunt alimentația și sportul. Pentru că în cazul dislipidemiilor, acea grăsime abdominală, binecunoscuta "burtă", accelerează procesul de ateroscleroză prin hormonii descărcați de grăsime. Nu există un mod magic prin care burta dispare, ca să scăpați de ea și de grăsimea abdominală, e nevoie de alimentaţie sanatoasă, gătită acasă, și sport.

Dieta mediteraneană este cea pe care medicii o recomandă în primul rând pentru un sistem cardiovascular sănătos. Așadar proteina slabă, legumele și fructele proaspete și cerealele integrale ar trebui să fie baza alimentației. Controlul porţiilor este și el important, căci și mâncarea sănătoasă îngrașă, iar burta dispare doar dacă slăbiți cu totul. De asemenea, sportul este extrem de important. 30 de minute de exerciții de tip cardio zilnic este minimul pe care trebuie să îl faceți pentru sănătatea dumneavoastră. 

Dieta mediteraneană: 

  • fructe și legume proaspete
  • pește 
  • cereale integrale
  • lactate cu conținut moderat de grăsimi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Observator Medical » Afecţiunea care poate fi prevenită fără medicamente, înainte să fie prea târziu. "Nu te doare, dar apare infarctul"