Cum se schimbă viaţa unui cuplu după apariţia copiilor. Secretul care poate salva căsnicia
Apariţia unui copil vine întotdeauna cu schimbări fiziologice, psihologice, relaţionale şi sociale atât în cazul mamei, cât şi în cazul tatălui. Cum putem face faţă acestor modificări din relaţie, aflăm acum, la Rubrica Medicală.
Copilul este categoric o bucurie pentru majoritatea cuplurilor sau asa ar trebui, insa el nu vine doar cu satisfacţii şi entuziasm. Chiar şi în cele mai fericite cazuri, euforia momentului este înlocuită rapid de oboseală, frustrare şi chiar depresie. Iar pentru cuplu, momentul este cu atât mai dificil cu cât fiecare parte şi amândouă împreună au vulnerabilităţi. Iar de la asta până la anxietate este doar un pas.
Apariţia unui copil vine întotdeauna cu schimbări fiziologice, psihologice, relaţionale şi sociale.atât în cazul mamei, cât şi în cazul tatălui. Iar toate acestea, plus nopţile nedormite, îşi pun amprenta asupra echilibrului psihic şi chiar a sănătăţii mentale.
Alina Iliescu, psihoterapeut: Ei devin solidari pe acest front și se dezvoltă ca părinți, însă cuplul are de suferit depresia post-partum care poate să apară și la ea, și la el, este cea mai frecventă de obicei apar destul de multe certuri, pentru că până atunci nu am avut decât discuții ipotetice.
Certurile sunt însă doar vârful icebergului. În realitate, fiecare părinte are propriile probleme psihologice şi fiziologice cu care se confruntă. În timp ce mama încă este fragilă fiziologic după naştere, fie ea cezariană sau naturală, se simte extrem de obosită, se confruntă cu provocările alăptatului şi poate suferi de teama că nu se va descurca în noul rol. tatăl face şi el eforturi de adaptare. Resimte puternic stresul rolului de "cap de familie", este tensionat, obosit şi uneori chiar frustrat, se simte neputincios, copleşit şi responsabil. În ambele cazuri, emoţiile se pot transforma în anxietate, depresie şi manifestări obsesiv-compulsive.
Dificultăţile cu care se confruntă noii părinţi
Alina Iliescu, psihoterapeut: Îi întreb când a fost ultima dată când ai ieșit din gardă și aud că de 8/9 luni nu am ieșit din gardă. Şi artunci te întrebi de ce ai depresie post-partum sau de ce ai ajuns cu depresia la pragul patologic. Pentru că acești proaspeți părinți nu se decuplează, trebuie să învățăm să ne decuplăm, să ne relaxăm, să facem lucruri împreună în cuplu
Iar asta salvează şi cuplul care, nu de puţine ori, după apariţia copilului nu se mai regăseşte.
Alina Iliescu, psihoterapeut: În general, după ce apare un copil trebuie să ne dăm seama că trebuie să reinvestim în relația de cuplu. Date night, măcar o dată pe săptămâna trebuie să ieșim la o întâlnire cu partenerul de viață. Dacă nu respectăm acest date night, relația va avea de suferit. rată divorțurilor crește destul de mult când apar copiii.
Părinţii trebuie să înţelagă însă că un copil sănătos şi fericit înseamnă părinţi sănătoşi şi fericiţi, aşa că pentru a-l putea creşte bine, e nevoie ca mama şi tata să-şi găsească timp şi pentru ei. Pentru asta implicarea bunicilor şi a familiei extinse este esenţială, precum şi implicarea echilibrată a ambilor parteneri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰