Antena Meniu Search
x

Video Care sunt primele simptome ale diabetului. Unul din zece oameni suferă de această boală

Statisticile arată că unul din zece oameni are diabet la acest moment, iar numărul persoanelor diagonsticate cu această boală ar putea creşte pe viitor. Care sunt primele simptome aflăm acum la Observator Medical.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 08:21

Vezi și

Au apus vremurile în care etalonul sănătății era gras și frumos. Desi trăim în vremuri în care acceptarea diversității ar trebui să fie baza relaționării interumane, medical vorbind, arareori sănătatea fizică se asociază cu supraponderalitatea. Asta pentru că organismul uman, deși adaptabil, nu "se înțelege" prea bine cu dieta hipercalorică a ultimilor ani. Așa se face că incidența diabetului zaharat de tip 1 și 2 a crescut considerabil. 

Care sunt primele simptome ale diabetului

Diabetul este diagnosticat atunci când pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină sau nu mai produce deloc. Dacă în al doilea caz vorbim despre un diabet de tip 1 iar manifestarea poate fi destul de zgomotoasă, in cazul diabetului de tip 2 evolutia este lenta. 

Anca Pantea Stoian, medic specialist: Pancreasul nu mai secreta deloc insulina si atunci glicemia creste foarte mult iar pacientul ajunge la spital intr/o stare de genul acesta, comatoasa, cetoacidoza...daca discutam despre diabetul tip 2 sau prediabet lucrurile sunt diferite prntru ca diabetul nu doare. Simptomele clasice pentur dioabet de tip 2 este setea exagerata care nu poate fi potolita nici cu 4/5 litri de apa, poliuria mai ales noaptea. scaderea in greutate + tulburarea vederii sau infectiile care nu trec. 

Pe acelaşi subiect

În prezent, unul din zece oameni are diabet, iar specialiștii cred că numărul bolnavilor va crește cu 250 de milioane pana in 2045 daca obiceiurile alimentare si de viata nu se schimba. Copiii sunt si ei vulnerabili, peste 1,5 milioane de copii si adolescenti au diabet tip 1, peste jumatate au sub 15 ani. 

Anca Pantea Stoian, medic specialist: Preventia presupune interventia asupra acestor factori de risc este datoria noastra sa intervenim asupra factorilor de risc modificabili:  

Ce înseamnă asta...că orice persoană care are cel puțin unul dintre factorii de risc si o varsta peste 35 de ani ar trebui să ceară medicului de familie sau specialistului analizele care pot identifica un diabet la debut sau o stare prediabetică. De asemenea, femeile care au suferit in timpul sarcinii de diabet gestational trebuie sa stie ca au sanse mari sa dezvolte diabet in primii 10 ani dupa sarcina. 

Anca Pantea Stoian, medic specialist: Complicatiile sunt macro si microvasculare. microvasculare sunt retinopatia diabetica, boala cronica de rinichi si neuropatia deiabetica. iar cele macro sunt infarctul, acc vascular, boala arteriala periferica din pacate pacientii cu diabet de tip doi sunt campioni la a le dezvolta pe amandoua sunt multi care stau ani de zile cu aceste glicemii crescute fara sa stie de ele.

Se estimeaza ca unul din doi oameni au diabet si nu stiu ca au, dar descoperit la timp, diabetul poate fi controlat si efectele pe termen lung limitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Observator Medical » Care sunt primele simptome ale diabetului. Unul din zece oameni suferă de această boală