Video România, campioana Europei la numărul de morţi din cauza bolilor de inimă. Jumătate din cei care fac infarct au sub 45 de ani
Un român face infarct la fiecare 30 de minute. În plus, aproape jumătate dintre cei care au ajuns la spital în ultima perioadă sunt oameni cu vârsta de sub 45 de ani. De Ziua Inimii, cardiologii din ţara noastra transmit un mesaj de viaţă şi de moarte: 8 din 10 cazuri pot fi prevenite, dacă ne schimbăm stilul de viaţă.
Un român face infarct la fiecare 30 de minute. În plus, aproape jumătate dintre cei care au ajuns la spital în ultima perioadă sunt oameni cu vârsta de sub 45 de ani. De Ziua Inimii, cardiologii din ţara noastra transmit un mesaj de viaţă şi de moarte: 8 din 10 cazuri pot fi prevenite, dacă ne schimbăm stilul de viaţă.
Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF: "Se ştie cu probleme medicale, cardiac, diabetic, hipertensiv? A consumat alcool, droguri, energizante, ceva? A avut o supărare mare şi nu-i mai trece... Durerea e în piept, se duce în braţ, în maxilar, în umăr? Am înţeles, deci durerea e în piept, se duce în umăr. Durerea asta în piept spuneţi că a intervenit acum, de curând? De câteva minute, de o oră, de cât timp? A avut o supărare, am înţels. Ce vârstă are domnul? Am înţeles, 37 de ani. Trimitem un echipaj acum."
Dispercerii de la Ambulanţă primesc frecvent apeluri de urgenţă de la pacienţi tineri.
Mihaela Cialicu, asistent ISU-BIF: "Domnul are o suspiciune de durere toracică, suspiciune de infarct. În ultimul timp da, foarte multe solicitări la tineri de la 20 şi de ani. Am avut o solicitare, 25 de ani, consuma cafea, energizante a fost o suspiciune dar s-a concretizat într-un infarct."
- Campania de vaccinare antigripală începe fără doze gratuite pentru categoriile de risc. Cât costă o fiolă în...
- Vaccinul împotriva HPV devine gratuit pentru băieţii de până la 18 ani. De când va fi aplicată măsura
- Situaţie tot mai dramatică în spitale din cauza lipsei de medicamente. Criza s-a extins şi la medicii de familie
Jumătate dintre pacienţii din Bucureşti care cheamă ambulanţa, cu suspiciune de infarct, au sub 45 de ani. Alex Cârciu a descoperit la 36 de ani că are probleme cardiace mari.
Alex Cârciu: "Inima unui om normal sănătos, în jurul vârstei de 35-40 de ani trebuie să funcţioneze la 60%. Nu se poate goli de sânge. La mine atunci de-abia funcţiona, de-abia se mişca."
Medicii i-au montat un defibrilator şi l-au avertizat că s-ar putea să aibă probleme mari de sănătate dacă nu va avea un stil sănătos de viaţă. S-a convins pe pielea lui că aveau dreptate.
Alex Cârciu: "În august anul trecut, eram la volan, mi-am luat primul şoc în timp ce conduceam, nu plecam de pe loc, am tras pe dreapta, am avut curajul să sun la ambulanţă, m-au luat de la volan, am ajuns la spital, am stat în ATI câteva zile. Atunci a fost suspiciune de infarct. Am muncit foarte mult în acea perioadă, plus două-trei petreceri şi se pare că inima obosise în momentul ăla."
Dragoş Vinereanu, cardiolog: "Primul simptom în cazul unui infarct este o durere care apare brusc în mijlocul pieptului, ca o presiune. Poate radia spre umeri, mâna stânga sau ambele braţe. Se adaugă durerea la baza gâtului şi respiraţia îngreunată. În acele momente trebuie să sunăm imediat la 112."
Peste jumătate din decesele la nivel naţional sunt provocate de bolile cardiovasculare. Asta plasează România pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza acestor afecţiuni. Principalele cauze care duc la infarct sunt legate de hipertensiunea arterială, alimentaţia nesănătoasă, fumat, consumul de droguri sau alcool, stres şi sedentarism. Un factor major îl reprezintă însă şi bagajul genetic.
Andreea Petrescu reporter Observator: "Specialiştii estimează că în România 28% dintre decesele provocate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite. Asta şi dacă românii şi-ar schimba în bine stilul de viaţă."
Adică alimentaţie sănătoasă, renunţarea la fumat sau alcool şi neapărat sport sau măcar plimbări în aer liber ori de câte ori ne permite timpul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰