Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Convulsiile febrile ale celor mici. Ce NU trebuie să facă părinții

Observator Medical. Febra este semnul că sistemul imunitar îşi face treaba. Doar că, atunci când li se întâmplă copiilor, părinţii intră în panică. Iată cum ar trebui să gestioneze astfel de situaţii.

de Redactia Observator

la 15.02.2023 , 08:38

Sezonul gripelor şi virozelor de tot felul vine, pentru părinți, cu temeri în plus. Dincolo de cele obişnuite legate de starea de rău a copilului, una dintre "panicile" mai mult sau mai puţin justificate ale părinţilor este cea legată de "convulsiile febrile". Convulsiile reprezintă acele crize paroxistice, caracterizate prin contracţii involuntare ale musculaturii asociate sau nu cu tulburări ale stării de conştiență. Înspăimântătoare pentru cei din jur, convulsiile febrile de regulă NU sunt semnul unei boli neurologice şi nici NU afectează pe termen lung copilul.

Copilul a făcut febră. Ce trebuie să știe părinții

Febra, în sine, este un fenomen beningn. Este semnul că sistemul imunitar îşi face treaba. Deşi nu apar frecvent - un procent de maximum 5 la sută dintre copii are o astfel de criză până la vârsta de 5 ani - ea reprezinta una dintre marile frici ale părinţilor.

Vezi și

"Cel mai frecvent, copiii, mai exact bebelușii, fac niște manifestări similare epilepsiei atunci când fac febră, adică peste o temeperatură a corpului de 38.5 grade. Foarte multe dintre convulsiile febrile sunt trecătoare. Ele sunt cauzate de o sensibilitate genetică și a creierului care este imatur. În principal, orice copil poate face o convulsie febrilă, orice copil cu o predispoziție genetică. Ele pot apărea la copiii care sunt perfect sănătoși, cât și la cei care au o problemă neurologică", a explicat Irina Oane, neurolog.

Pe acelaşi subiect

Cauze convulsii febrile simple

Aşadar, printre factorii care predispun copilul la o convulsie febrilă sunt vârsta între 6 luni şi 3 ani, fondul genetic favorizant, creşterea brutală a temperaturii corporale în contextul unui creier în curs de maturizare. Ca notă generală, părinţii trebuie să ştie că o criză convulsivă va apărea, de regulă, la debutul perioadei febrile asociate unei infecţii. Deşi înspăimântătoare, nu toate convulsiile febrile sunt.de speriat. Şi doar anumite caracteristici ale acestora determină un prognostic îngrijorător.

  • vârsta între 6 luni şi 5 ani
  • temperatura peste 38.5 grade Celsius
  • predispoziţia genetică
  • apar în primele 24 de ore de febră
  • ascensiunea bruscă a temperaturii
  • examen neurologic normal

"Dacă sunt scurte, sunt bilaterale, durează sub 15 minute, ele se numesc convulsii febrile simple și nu pun probleme. Dacă sunt prelungite, sunt doar pe o parte a corpului, durează peste 15 minute, apar și altfel de crize, copilul poate avea o problemă și trebuie investigate. Niște crize convulsive care se manifestă fără febră ridică suspiciune de diagnostic în context epileptic", adaugă Irina Oane, neurolog.

Cauze convulsii febrile complexe

În cazul convulsiilor complexe, un consult neurologic pediatric este absolut necesar. Medicul va stabili despre ce afecţiune este vorba şi care este tratamentul adecvat. În cazul convulsiilor simple, în cazul unui diagnostic clar, medicul va recomanda părinţilor o anumită conduită care să protejeze copilul în timpul crizelor, în cazul în care acestea reapar.

"Ce pot să facă este să evite febra, să evite infecțiile, să se protejeze să nu apară febra, iar dacă ele se repetă să caute un medic neurolog pediatru care să investigheze copilul. Unele convulsii febrile pot face parte din niște sindroame genetice care se asociază cu epilepsia și care mai târziu, după 6 ani, pot determina crize. Cel mai comun este sindromul Dravet", spune Irina Oane, neurolog.

Pentru siguranţă, copilul poate fi așezat pe podea, iar obiectele din jur îndepărtate. Corpul trebuie întors pe o parte pentru a diminua posibilitatea de a se îneca. Copilul trebuie urmărit cu atenţie şi, dacă este posibil, criza trebuie cronometrată şi înregistrată video.

Ce NU trebuie să facă părinții

Un sfert dintre copiii care au convulsii febrile au pe cineva în familie care a mai facut convulsii de acest tip. De aceea, în multe cazuri, conduita în cazul unei crize este învăţată acasă. Iar dacă în privinţa a ceea ce trebuie să facem lucrurile sunt clare, nu la fel de clar este ce NU trebuie să facem.

Oricât de dornic ar fi părintele să îşi ajute copilul, acesta nu trebuie ţinut de mână şi nu trebuie îmbrăţişat sau imobilizat. Nu trebuie administrate niciun fel de medicamente fără acordul medicului. Nu trebuie introdus nimic în gura copilului şi nu trebuie scufundat în apă rece, chiar dacă vorbim despre temperatură mare. În general, o convulsie simplă nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute. După aceea, copilul poate fi somnolent şi confuz. Convulsiile febrile simple au un risc de reapariţie destul de mic, iar prognosticul pe termen lung este bun. În cazul celor complexe, identificarea problemei neurologice şi tratamentul corect duc la gestionarea corectă a bolii şi, implicit, la o viaţă normală.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Observator Medical » Convulsiile febrile ale celor mici. Ce NU trebuie să facă părinții