Video Viroza care trimite tot mai mulţi copii la spital, cu febră mare. Cine riscă să se îmbolnăvească
Un nou virus se răspândește rapid printre copii, după ce abia au scăpat de valul de răceli și gripe. Adenovirusul este foarte contagios, iar cei mai vizaţi sunt cei mici, de la grădiniţă şi din clasele primare. Specialiştii spun însă că există şi soluţii pentru a micşora riscul de a lua boala.
"Cel mic are febră de câteva zile. Febră destul de mare, 38 cu 9, 39 cu 9 şi am venit să vedem ce se poate întâmpla. Am fost şi la medicul de familie, ni s-a dat un tratament, dar nu prea a cedat febra", mărturiseşte o mămică. E semn că ar putea fi vorba de adenovirus.
Un nou virus se răspândeşte printre copii. Care sunt simptomele
"Copilul se prezintă cu simptomatologie generală respiratorie şi anume tuse, poate o durere în gât, colici abdominale, greaţă, vărsături, scaune diareice. Avem şi un tablou clinic sistemic şi aici mă refer la febră, de la o stare generală alterată, la cefalee", a explicat Gabriel Nistor, infecţionist.
Sunt şi cazuri care necesită internare. "Dacă ai, să spunem, o infecţie digestivă cu un risc destul de mare de deshidratare şi nu se corectează suficient de repede, poate ajunge cu complicaţii la spital, poate fi o pneumonie", avertizează Adrian Marinescu, infecţionist. "Aici, la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, ajung în fiecare zi între 170 şi 220 de copii. Aproximativ 10% dintre ei sunt cu infecţie cu adenovirusuri", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.
Reguli simple pentru a proteja copiii de adenovirus
Copiii pot fi însă protejaţi de adenovirus dacă se respectă câteva reguli simple. "Nu există riscul să luăm infecţia adenovirală dacă ne plimbăm în parc sau în aer liber, ci atunci când atingem suprafeţe de uz comun, când mergem cu mijloace de transport în comun, când atingem clanţe, când mergem la şcoală, când suntem în spaţii mici neventilate. Dacă nu ne spălăm pe mâini, un gest simplu cume frecatul la ochi sau atinsul feţei poate să contamineze organismul", spune Mihai Craiu, pediatru.
Doar că părinţii spun că este aproape imposibil să-i ferească pe cei mici de infectările de la şcoală sau grădiniţă. "Din octombrie şi până acum suntem clienţi la spitalele de urgenţă. Venim direct de la grădiniţă că ne-am speriat foarte tare", povesteşte o mămică. Pentru adenovirus există teste şi în farmacii dar medicii recomandă ca aceste testări să fie făcute la spital, de către medici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰