Antena Meniu Search
x

Video Gripă vs. viroză. Cum le deosebim şi care sunt simptomele specifice

Este sezonul gripelor şi al virozelor şi trebuie să ştiţi ce paşi trebuie să urmaţi când vă confruntaţi cu o astfel de situaţie.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 08:17

Vezi și

In fiecare an, gripa devine un motiv de stres mai ales pentru cei vulnerabili sau pentru părinti. Cu toate acestea, virusurile gripale există de când...lumea -  aşa că o conduita si o igienă corecte, un tratament de sustinere adecvat si un sistem imunitar normal ar trebui sa fie suficiente pentru a trece cu bine peste boala. Insa pentru un tratament corect este nevoie si de un diagnostic corect. Desi pe acesta il poate pune doar medicul, sunt cateva diferente intre gripă si viroza comuna pe care ar fi bine sa le stim cu toţii inainte sa aglomeram inutil camerele de primire urgenţe.

Pacientul cu gripa este contagios cu 2 zile inainte de debutul simptomelor

Gripa şi viroza comună, banala răceală, seamănă. Iar, la prima vedere, orice stare de rău asociată cu tuse şi nas înfundat, ne face să ne gândim cu groază la gripă. Trebuie să ştim însă că gripa este produsă de virusurile gripale de tip A, B sau, mai rar, C, în timp ce răceala comună este produsă, de cele mai multe ori, de rinovirusuri. Dincolo de datele tehnice, sunt însă câteva diferenţe pe care şi ochiul "neantrenat" al pacientului le poate identifica. Să o luăm cu începutul.

Gripa debutează întotdeauna brusc, simptomele sunt violente iar pacientul se simte pur şi simplu... foarte rău. Printre simptomele iniţiale sunt temperatura care depăşeşte de regulă 38 de grade celsius, durerea de cap, de gât, tuse seacă şi curbaturi, adica durerile musculare. În cazul gripei pacienţii pot prezenta şi stare de greaţă, ameţeli sau vărsături.

Pe acelaşi subiect

În cazul răcelilor comune, rareori febra depăşeşte 38.5 grade celsius. Pacienţii strănută şi tuşesc iniţial, iar gravitatea sau intensitatea simptomelor creşte de la o zi la alta până la un vârf, după care scad în intensitate şi dispar. În timp ce simptomele gripei pot dura până la 2 săptămâni, cele ale răcelii comune se amelioreaza şi dispar dupa 7-10 zile.

Asta dacă evoluţia este una bună şi nu apar complicaţii. Complicatiile sunt acele suprainfecţii bacteriene care pot aparea pe fondul unui organism slăbit şi a unui sistem imunitar şubrezit de virusul gripal sau, în cazul răcelii comune, de rinovirus. Complicaţiile pot fi bronşita, bronşiolita, pneumonia sau otita. În cazurile foarte grave şi a pacienţilor imunodeprimaţi, gripa se poate asocia cu unele complicaţii cu risc vital cum ar fi miocardita sau encefalita.

Daca gripa şi răceala fără complicaţii pot fi uşor tratate acasă, complicaţiile cer neapărat un consult de specialitate şi intervenţia medicului. Acesta va recomanda analize specifice, un antibiotic adecvat şi, în cazurile grave, chiar internarea. În cazul pacientilor cu risc, medicul poate recomanda si medicamentele antivirale specifice. Şi, ca mijloc de prevenţie, vaccinarea. Și mai reţineţi că, pentru a-i proteja pe alţii, odată diagnosticaţi cu gripă ar fi bine să ne izolăm timp de câteva zile. Pacientul cu gripa este contagios cu 2 zile inainte de debutul simptomelor şi încă cinci zile după apariţia lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Observator Medical » Gripă vs. viroză. Cum le deosebim şi care sunt simptomele specifice