Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum ne protejăm față de radiațiile solare? Ritualul corect de folosire a cremei cu SPF

Soarele nu trebuie să bată foarte puternic pentru ca radiaţiile ultraviolete să fie dăunătoare pentru piele. Aşa cum ne spălăm pe faţă dimineaţa, la fel de trebuie să folosim şi o crema de fotoprotecţie în fiecare zi. Este cel mai eficient scut pentru pielea noastră. Indiferent de anotimp, spun medicii, dar cu atât mai mult acum, când soarele deja îşi face simţită prezenţa. Și nu doar la plajă! Simplul drum de la birou, acasă, și înapoi ne poate crea probleme grave. De la arsuri și insolații, la îmbătrânirea pielii și până la creșterea riscului de cancer de piele.

de Mădălina Iacob

la 30.03.2021 , 17:45

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Soarele de primăvară este mai agresiv pentru pielea noastră. Chiar şi în zilele cu nori, radiaţiile solare ne pot face rău. Pielea neprotejata poate fi deteriorată după doar 15 minute de expunere la radiațiile ultraviolete, iar efectele solare sunt vizibile în câteva ore. 

Amalia Anghel, medic dermatolog: Factorul de protecție trebuie să fie cu ecran maximal, există factorul 50, în jur de 98, chiar 99 la sută dintre radiațiile ultraviolete sunt blocate pentru o perioada de timp. Majoritatea topicelor din piață dermato au protecție de două trei ori, dar sunt și de 8 ore, cu indicație de reaplicare. 

Este o realitate că suntem diferiți atunci când vine vorba despre soare și tipurile de piele. Dar cu toții avem nevoie de o protecție solară, femei și bărbați deopotrivă, chiar și dacă lucrăm în spații închise. 

Vezi și

Amalia Anghel, medic dermatolog: Pe față aplicăm dimineață înainte de a ieși din casă o cremă.

În ce măsură este posibilă și cum o reaplicăm în siguranță?

Amalia Anghel, medic dermatolog: Aplicarea de dimineață, factorul de protecție pe care îl folosim pe față noastră, crema cu factor este ultima sau penultima în rutină de îngrijire. Ultima ar fi ideal să fie, și cel mai adesea și când avem nevoie de camuflaj putem alege cremele cu factor 50 colorate. Există acum nu doar crema simplă pe care o știam, realizează un machiaj și ar fi suficient să ne oprim. Sunt și situații când avem nevoie de extra-makeup, este ultimul. Sub fondul de ten aplicăm factorul de protecție, creează un filtru la nivelul pielii. Radiația este blocată. Ce e important e să nu blocăm reaplicarea. 

Chiar și gadgeturile luminoase ne pot face rău pielii. 

Amalia Anghel, medic dermatolog: Fotoprotecția a avansat atât în spectrumul de acoperire, și dacă înainte vorbeam doar despre UVA- UVB , acum ne adresăm inclusiv lumina vizibilă sau infraroșu. Noi suntem expuși la lumina vizibilă, albastră, de monitor exrtrem de des. Poate să fie nocivă pentru pielea noastră. Pacientele care se confuntă cu pigmentare facială, extrem de frecvent se întâmplă acest lucru. Dacă terminăm programul și afară este lumină trebuie refolosit înainte să ieșim din birou. 

Riscurile sunt serioase, atenționează medicii. 

Amalia Anghel, medic dermatolog: Principalul lucru care se întâmplă pielii este deshidratarea. Începe să se deshuameze, și să fie uscată. chiar și în stadiile inițiale. Ajunge în stadii avansate cu fisuri și leziuni sângerânde. Ce putem face, tratamente de hidratare ca pielea să intre în contact cu soarele. Dacă totuși avem nevoie sau ne dorim proceduri, sunt cele care ameliorează și îmbunătățesc pielea.

Amalia Anghel, medic dermatolog: Dermabraziunea umendă este o procedură medicală din doi pași: elimină celulele moarte de la suprafață pielii cu ajutorul ultrasunetelor, pielea este permeabilizată. Impactul asupra pielii poate avea efect nociv. Îmbătrânirea precoce, se ridează, firele de susținere sunt degradate. Celulele sunt încetinite. Apariția leziunilor cutanante, beningne, petele pigmentare, dar și apariția cancerelor cutanate, ca urmare a expunerii la soare, fie intensă și intermitentă de tip arsură, melanom, sau expunerea cronică și cumulativă, carcinoame. 

Totuși, să nu uităm că soarele este prietenul nostru. Ne oferă o stare de bine în toate anotimpurile. 

Așadar, nu trebuie să ne ferim de soare. Soarele ne oferă o stare de bine pe tot parcursul anului. Dar expunerea excesivă, la ore nepotrivite ne poate face rău. 

O crema de zi, lejeră, şi fotoprotecţia peste. Și pentru copii, și pentru adulți, femei și bărbați deopotrivă. 

Dacă folosim machiaj, un spray cu factor de protecție peste fondul de ten sau pudra este cea mai bună soluție. Și încă ceva, reaplicati protecția la fiecare două sau trei ore, mai ales dacă plecați la plajă. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Observator Medical » Cum ne protejăm față de radiațiile solare? Ritualul corect de folosire a cremei cu SPF