Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum putem scăpa de dependenţe. Terapia prin hipnoză, una dintre soluţii

Este foarte uşor să capeţi un viciu, dar mult mai greu să scapi de el. Iar când ajungem deja la dependenţe, o vizită la psiholog este mai mult decât necesară. Terapeutul ne poate oferi uneltele prin care să renunţăm la obiceiurile care ne fac rău. Ce metode dau cele mai bune rezultate, vedem chiar acum, la Observator Medical.

de Redactia Observator

la 09.01.2022 , 09:41

Le spunem vicii, bunicii le ziceau patimă, le privim uneori cu indulgență, alteori dezaprobator și nu puțini sunt cei care dau ochii peste cap când aud de termenul stiintific...dependență. Pentru că dependențele sunt acele probleme mari pe care le au întotdeauna ceilalți sau personajele din seriale, acele probleme care le dau viața peste cap și ar putea fi rezolvate cu ceva mai mult voință.

Dar de fapt, psihologii spun că un dependent nu va recunoaște sau va admite foarte greu că are într-adevăr o problemă. Doar că atunci când vorbim despre o persoană care bea peste măsură , ca să poată face față vieții de zi cu zi, petrece zile și nopți în mediul virtual sau nu reușește să reziste tentației de a-și cheltui mare parte din salariu la sala de jocuri de noroc, este absolut necesară intervenția specialistului.

Dependența este conform dicționarului acea stare de intoxicație cauzată de absorbția repetată a unei substanțe și care se manifestă prin nevoia continuă de a continua acest obicei. Mai puțin pretențios, vorbim despre o dependență fizică atunci când o persoană are senzația că nu mai poate trăi în absența alcoolului sau chiar a unor medicamente. Există însă și alte tipuri de dependențe. 

Vezi și

Constantin Cornea, psiholog: Exista dependenşă de sex, de sport, de societate, fiecare dependenta nu reprezintă decât o vulnerabilitate a persoanei respective, o vulnerabilitate care s-a transformat în boală. Sunt persoane care nu îşi pot desfăşura activităţile zilnice simţind o nevoie biologică să consume acele substanţe, alcool, droguri, ţigarete.

Pe acelaşi subiect

Țara noastră este în top 5 al Europei la consumul de alcool, așa că băutul peste măsură este aproape un sport național. Cu toate acestea, vorbim despre alcoolism atunci când viața socială și familială este afectată.

Constantin Cornea, psiholog: De cele mai multe ori o persoana ajunge la psiholog sau psihiatru atunci când este împins de la spate de familie ce nu mai suportă tulburările care se nasc în spatele dependenţei respective, pentru că dependenţa vine cu o serie de tulburări de personalitate.

Cum ne influentează dependenţa viaţa

În cazul dependențelor de substanțe sau alcool, adicția psihică este dublată de cea fizică, de aceea persoanele dependente devin în majoritatea cazurilor pacienții medicilor UPU și apoi ai secțiilor de psihiatrie. În plus, predispoziția către dependență se moștenește într-o proporție de 40-60 la sută. 

Constantin Cornea, psiholog:  Dacă vobim de o dependenşă extrem de gravă, atunci vorbim despre spitalizare în secţia de psihiatrie unde se face si tratament de specialitate. Dacă nu vorbim de o situaţie super gravă, prin psihoterpie, prin hipnoterapie, persoana poate ajunge să îşi controleze stările respective poate descoperi alte plăceri în viata lui. 

Așadar sedințele la psiholog sunt obligatorii, iar printre tipurile de terapie, hipnoterapia este una dintre soluțiile cu rezultate bune atunci când vorbim despre depășirea unei adicții. Conform unor studii efectuate peste Ocean, peste jumătate dintre pacienții dependenți au rezultate bune cu ajutorul hipnozei.

Constantin Cornea, psiholog: Hipnoza este o formă de terapie asociată, te ajută să te relaxezi şi să intri inăuntrul tău şi prin sugestiile care se dau în stare de hipnoză creierul poate suferi o mică rescriere a programlor interne. Fiind extrem de relaxat se introduc o serie de sugestii pozitive care ulterior la ieşirea din starea hipnotică le va căuta mai degrabă decât dependenţele ca atare.

Este de reținut însă că hipnoza trebuie corelată cu alte tipuri de terapie și suport și că 2 din 10 persoane nu pot fi hipnotizate.

Constantin Cornea, psiholog: Nu poţi obliga o persoană în stare hipnotică să facă ce nu vrea să facă pentru că mecanismele rămân prezente şi nu poţi hipnotiza atât de tare încât să nu mai ştii ce face. Există terapie de grup, dar mai exista şi stabilirea unor sume de ritualuri care le poate înlocui pe cele greşite. 

Concret, o persoană dependentă poate învăța, mergând la terapie, cum să înlocuiască obiceiurile negative cu unele care îi fac bine. Fie că vorbim despre droguri sau alcool, fie că ne referim la jocuri de noroc sau dependența de social-media. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Observator Medical » Cum putem scăpa de dependenţe. Terapia prin hipnoză, una dintre soluţii