Antena Meniu Search
x

Video Secretele unui păr des şi sănătos. Există soluţii pentru căderea părului sau alopecie

Pierderea părului, în special la bărbaţi, nu este considerată de mulţi drept o afecţiune. Însă o vizită la medic nu ar strica. Există cazuri în care, prin tratamente, părul poate creşte la loc.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 17.08.2022, 08:55

Vezi și

De-a lungul istoriei, părul bogat a fost considerat un simbol al frumuseții și atractivității, și în cazul femeilor și în cel al bărbaților. Ce ne facem însă dacă părul frumos începe să ne părăsească? E bine să știți că medicul ne poate ajuta și, chiar atunci când se ajunge la alopecie, există soluții.

Ce este alopecia şi când e căderea părului un semn de îngrijorare

Alopecia sau căderea părului afectează deopotrivă femeile și bărbații. Nu orice cădere de păr este însă alopecie. Și nu toate formele de alopecie sunt la fel. "Principalul mod în care alopecia se poate diagnostica este examenul clinic. Pe lângă asta, se poate face şi o densiometrie. Diagnosticul alopeciei sa face prin examen clinic. Alopecia androgenetică, chelia prezentă la bărbaţi şi la femei, se diagnostichează prin observarea anumitor patternuri. Acolo, părul are o anumită calitate şi se vede clar că urmează să cadă", spune Mihai Motora, chirurg.

Așadar, alopecia se diagnostichează atunci când părul se rărește treptat, ajungându-se ca, în anumite zone, să dispară complet. Pielea devine lucioasa și pe scalp apar zone în care părul nu mai crește. În funcție de forma alopeciei, medicul poate recomanda o mulțime de tratamente sau proceduri care pot ajuta pacientul să-și recapete podoaba capilară. Acestea pot varia de la schimbarea stilului de viață sau de îngrijire, până la tratamentele topice locale și chiar intervenția chirurgicală - adică transplantul de păr. 

Pe acelaşi subiect

Transplantul de păr are rezultate în peste 90% din cazuri

"Părul este implantat pe viaţă, cel puţin asta spun studiile acum, dar el trece prin aceleaşi faze ca prin părul natural. De fapt, transplantul este transplantul foliculului de păr, nu al firului de păr, iar acest folicul transplantat se comportă ca şi orice folicul de păr", explică Mihai Motora, chirurg.

Deși are rezultate în peste 90% din cazuri, transplantul nu se adresează oricui. "Cel mai bine este ca transplantul să se facă atunci când căderea s-a oprit. Prima şi cea mai mare contraindicaţie este calitatea părului din zona donatoare. Pe lângă aceasta, pacientul nu trebuie să urmeze un tratament sau să aibă o afecţiune care duce la căderea părului. Bolile autoimune care atacă părul, chiar din acest punct de vedere trebuie să vedem dacă pacientul nu suferă de o asemenea boală", adaugă Mihai Motora, chirurg. Boală autoimună sunt inclusiv anumite forme de alopecie, așa că un diagnostic corect este extrem de important pentru ca tratamentul ales să dea rezultatele așteptate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Observator Medical » Secretele unui păr des şi sănătos. Există soluţii pentru căderea părului sau alopecie