Căderea părului: cauze şi tratament. Care sunt primele semne la care ar trebui să fim atenţi

De Mădălina Iacob.
Publicat: 21.04.2021, 08:50.
Actualizat: 21.04.2021, 09:54

Căderea părului ne dă mari bătăi de cap în perioadele stresante. Şi pentru femei şi pentru bărbaţi, problema este una îngrijorătoare. Ce tratamente există şi cum reuşim să ne destresăm, aflăm acum la Observator Medical.

Şi femei, şi bărbaţi, am face orice să avem o podoabă capilară bogată şi sănătoasă. Din păcate, însă, tot mai multi oameni se confruntă cu căderea părului. Iar cauzele sunt nenumarate, spun medicii. Ce e cert - o femeie la 50 de ani ramane cu aproximativ jumătate din părul pe care îl avea la 20 de ani. La bărbaţi, însă, lucrurile stau diferit. Ce să facem, ca să nu ajungem la implantul pe scalp, aflaţi din materialul urmator.

Păr pe pernă, dimineaţa după somn sau in baie dupa spalatul pe cap. Sunt primele semne la care ar trebui să fim atenţi dacă vrem să avem un scalp sănătos.

Citește și:

Viviana Iordache, medic dermatolog: Cea mai frecvent întâlnită este cauza alimentară, nutritionala. Persoanele anemice, persoanele care au diete vegetariene exlcusive, care au boli metabolice, de digestie, de nutriție, vor observă că rată de recuperare pe numărul de fire de par pierdută scade odată cu înaintarea în vârstă.

Căderea părului: cauze şi tratament

Cauzele pot fi în primul rând acute, de scurtă durată:

Viviana Iordache, medic dermatolog: Infecția cu virusul Covid și tratamentele, iar pe de altă parte, fiziologic, sarcina, pentru că se pierd substanțe nutritive, se pierde fier, în momentul nașterii, se pierde sânge care duce și el la această anemie. Apare când copilul are între 4 și șase luni de viață. Cauzele cronice sunt hormonale, pubertatea, nașterile, premenopauza, menopauza, tratamentele hormonale pentru boli, inclusiv tiroidă, pot să determine scăderea firelor de par.

Stresul, însă, ne poate afecta mai mult decât înaintarea în vârstă în această privință.

Viviana Iordache, medic dermatolog: Are o influență majoră în căderea părului din două motive, motivul direct, momentul în care ne stresăm, hormonii de stres produc pierderea masivă a părului și indirect în care pacienții stresați dezvoltă aumite boli care pot produce pierderea părului.

Ce e cert, indiferent de starea de sănătate, o femeie trebuie să știe că la 50 de ani are jumătate din podoabă capilară de la 20 de ani. La bărbați, însă, lucrurile stau diferit:

Viviana Iordache, medic dermatolog: În ceea ce privește bărbații, căderea firului de par este din păcate androgeno genetică. Sunt familii din tată în fiu, se transmite un număr mai mare de receptori pentru hormonii masculini la nivelul foliculului pilosebaceu. Acest lucru se însoțește cu pierderea mai rapidă a părului care începe în partea din față a părului și care progresează către centrul capului. Cu cât e la vârste mai timpurii, înseamnă că factorul genetic este mai important. Al doilea factor hormonal, fiziologic, odată cu înaintarea în vârstă, scade calitatea testosteronului, ceea ce produce o pierdere de par mai rapidă sau pur și simplu asociază cu stresul ca noi femeile, că toți ceilalți oameni.

Soluţii? Dacă nu putem asocia căderea părului cu un episod acut, este necesar să ne prezentăm la medicul dermatolog. Analizele nutriționale și hormonale sunt primul pas. Tratamentul oral e primul ajutor, iar dacă nu funcționează, mulți pacienți apelează la procedurile de mezoterapie sau terapia PRP pe scalp. Barbatii, mai ales, apelează, mai rapid, la implantul de păr.

Viviana Iordache, medic dermatolog: Implantul este o mutare a firelor de păr din zona în care ele nu au foliculi cu receptori testosteronic în zona afectată. Implantul este o soluție pentru aceia care o au cădere minimă sau moderată pentru că celelalte fire vor continuă să cadă. Vor constata la 10, douăzeci de ani, că părul implantat nu mai cade, dar părul natural părăsește zona, se vor trezi cu o zona marginală de implant în jurul unei zone de chelie care ne va îndrumă spre raderea scalpului.

Prețurile sunt pe măsură. Un fir implantat costă un euro, așadar pacienții care își doresc o podoabă capilară bogată scot din buzunar până la 3 mii de euro. Ce să facem că să nu ajungem aşa? Alimentaţie sănătoasă, cu multe vitamine și minerale, pentru un păr sănătos. Întinderea părului cu placă sau strângerea părului în coadă foarte stransă vor produce o pierdere mai rapidă a firelor de păr. Și înca ceva! Spălați-vă pe păr de câte ori este nevoie. Iar produsele de înfrumusețare, geluri, măști sau uleiuri, să le aplicați doar pe lungime. Și nu pe scalp.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.